"Είμεθα ακυβέρνητοι σε μια ώρα που γύρω μας τα πάντα καίγονται".  Αυτό υποστήριξε, πριν από λίγο, στο κήρυγμά του, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος. Κι έκανε έκκληση να προκύψει κυβέρνηση από τις προσπάθειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, του οποίου έπλεξε το εγκώμιο: >>>


"Ο πρόεδρος, με τη σύνεση και τα γηρατειά του προσπαθεί να τους μαζέψει. Θέλουμε μια κυβέρνηση που θα αγαπάει την Ελλάδα, που θα είναι αδέσμευτη και που θα μας κρατήσει στην Ευρώπη -χωρίς αυτό να ΄ναι το μάνα...", είπε.

Το πρόβλημα της ύπαρξης της χώρας, για τον Παναγιότατο, βρίσκεται σε διάφορες περιοχές. "Λένε οι ξένοι: 'Φαίνεται πως οι Έλληνες θέλουν να φύγουν από την Ευρώπη'. Θα ΄ναι η αρχή της καταστροφής κάτι τέτοιο. Σκεφτείτε να είμαστε εκτός με την πτώχευση και να κινούνται, για να μπουν εντός Τούρκοι, Αλβανοί και Σκοπιανοί, με τους Ρουμάνους και τους Βούλγαρους εντός -κι εμείς έξω, με θέματα εθνικά", τόνισε. Κι απαρίθμησε:

"Πρώτο: Στις 15 Ιουνίου θα κριθεί, για τα Σκόπια, η είσοδος στο ΝΑΤΟ. Δεύτερο θέμα, το Θρακικό. Αυτήν τη στιγμή, η προσπάθεια που καταβάλει, δια της διπλωματικής οδού, η Τουρκία, είναι η κοινότητα των μωαμεθανών της Θράκης να μετατραπεί σε εθνική κοινότητα, που σημαίνει ότι θα διεκδικήσει την αυτονομία της. Δεν τα βγάζω από το μυαλό μου, τα διαβάζω, τα ζω 30 χρόνια τώρα στη Θράκη κι άλλα 10 στη Μακεδονία. Τρίτο, είναι και οι κίνδυνοι στα νησιά για τα πετρέλαια. Κι εμείς τι κάνουμε; Χωρίστηκαν", κατέληξε! 

Για τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης το πρόβλημα είναι ότι από την πολιτική έχει λείψει η πίστη: "Εκτός από έναν, δύο τρεις, που ακούσαμε σε προεκλογικούς και μετεκλογικούς λόγους, πού αλλού ακούστηκε η πίστη στο Χριστό, στην αιωνιότητα, στον Παράδεισο, στα εκατομμύρια των σταυρών που στήθηκαν στους τάφους των Αγίων; Δεν υπάρχει ο λόγος του Θεού...", είπε χαρακτηριστικά.

Θύμισε, για άλλη μία φορά, ότι "το 1949, ο επίτροπος των ΗΠΕ εκ του δόγματος Τρούμαν, στην έκθεσή του που θα έπρεπε να ενημερώσει για την πορεία του δόγματος, στην τελευταία παράγραφο γράφει: 'Η Ελλάδα έχει πολλά προβλήματα και τα προβλήματα αυτά δεν πρόκειται να λυθούν, αν, προηγουμένως, δε λύσουν τα κόμματα τις διαφορές τους'". Και πρόσθεσε: 

"Υπάρχει κατήφεια, απελπισία, αγωνία, φτώχεια, γκίνια, επαναστατικότητα. Κάποιοι πρέπει να κάνουν κάποιες θυσίες. Δεν μπορώ να πω ποιοι, για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις".

Ο μητροπολίτης Άνθιμος υπογράμμισε ότι, ως έθνος "κινδυνεύουμε" και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι "μπορούμε να κάνουμε μια κυβέρνηση, να κάνουμε την προσευχή μας και να επηρεάσουμε πολιτικά πρόσωπα που είναι κοντά μας, να γίνει ενότης".