Την κινητοποίηση στο μέγιστο δυνατό των υπαλλήλων ζήτησε από τους προϊστάμενους των δέκα μεγαλύτερων εφοριών της χώρας και των 5 τελωνείων ο υπουργός Οικονομικών. >>>Ο κ. Ζαννιάς έδωσε εντολές για αυστηρό έλεγχο των μεγαλοοφειλετών καθώς και των ληξιπρόθεσμων χρεών του τελευταίου χρόνου.
 
Σε σύσκεψη παρουσιάσθηκαν και νέα στοιχεία από τα οποία προκύπτει μικρή ανάκαμψη των εσόδων τις τελευταίες ημέρες, η οποία προέρχεται κυρίως από τις πληρωμές ΦΠΑ και φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Παράλληλα, αγώνας δρόμου του Υπουργείου Οικονομικών για να μην αδειάσουν τα ταμεία του Κράτους. Σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς θα έχει σύσκεψη με τους επικεφαλής των 10 μεγαλύτερων εφοριών και των πέντε μεγάλων τελωνείων της Αττικής, προκειμένου να ζητήσει άμεση κινητοποίηση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. Ταυτόχρονα, ξεκινά και η αποστολή των «ξεχασμένων» εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΤΑΚ του 2009 αλλά και των πρώτων φετινών εκκαθαριστικών.

Λίγο υπερβολικά χαρακτήρισε τα νούμερα όσον αφορά στην υστέρηση των εσόδων ο γενικός γραμματέας Πληροφορικών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, στην ΠΡΩΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ. Επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει πρόσθετη δυσκολία στην είσπραξη καθώς έχει αλλάξει ο τρόπος που λειτουργούν τα συστήματα και οι πληρωμές γίνονται μέσω τραπεζών και όχι μέσω ΔΟΥ.

Ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια από τη ΓΓΠΣ «να μπουν όλα σε μια σειρά και να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες. Υπάρχει προσπάθεια, ιδιαίτερα στα μικρά ποσά, να μην αφήνουμε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να χρονίζουν γιατί όσο συμβαίνει αυτό τόσο μειώνεται η εισπραξιμότητα».
 
Ανέφερε εξάλλου ότι «υπάρχουν σημάδια ότι σε συγκεκριμένους τομείς υπάρχει φορολογική συμμόρφωση, ενώ σημείωσε ότι «τα τεκμήρια είναι μια προσπάθεια να πιαστεί ένα κομμάτι της φοροδιαφυγής».

Επιπλέον δήλωσε πως είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι είναι απλή η διαδικασία φορολόγησης και εσόδων από υψηλά εισοδήματα, ότι «είναι ένας διακόπτης που απλά ανοίγεις το φως. Χρειάζεται συστηματική δουλειά για να αποκαλύψουμε τα σημεία της φοροδιαφυγής».

Τέλος, ο κ. Θεοχάρης ξεκαθάρισε ότι όποιος είναι άνεργος και έχει πάρει έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης μπορεί να πάει στη ΔΟΥ ώστε να μην την πληρώσει.