Σε συναγερμό βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών για την αύξηση των εσόδων, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν έως τα τέλη Ιουνίου, ενώ την ίδια ώρα το Βερολίνο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο καθυστέρησης της καταβολής της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. >>>Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επισήμανε ότι δεν πρόκειται να προκληθούν προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει κάποια άμεση οικονομική υποχρέωση της Αθήνας προς το εξωτερικό. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει σενάρια εκτάκτου ανάγκης για να καλυφθεί η "μαύρη τρύπα" στα έσοδα, που παρουσιάζουν μείωση 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

H Eφορία εξαπολύει «κυνήγι» σε όλους τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων προκειμένου να αποφευχθεί «ναυάγιο» του προϋπολογισμού. Τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επεξεργάζονται ειδικό σχέδιο «σωτηρίας» και στο πλαίσιο αυτό ξεκινά άμεσα η αποστολή εκκαθαριστικών, προαναγγέλλεται εθελοντική εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών, συνεχίζεται το «κυνήγι» ληξιπροθέσμων ακόμη και για οφειλή 300 ευρώ.Tη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς θα επισκεφτεί τη ΔΟΥ Μεγάλων Επιχιερήσεων στο Μαρούσι ενω την Τετάρτη, θα συναντήσει τους προϊσταμένους των δέκα μεγαλύτερων ΔΟΥ και των πέντε μεγαλύτερων τελωνείων στο νομό Αττικής ως ενα βήμα πίεσης ώστε να δραστηριοποιήσουν το μηχανισμό για τη διενέργεια ελέγχων στην αγορά, καθώς η φοροδιαφυγή εξακολουθεί να «ανθεί» και κανείς δεν κόβει αποδείξεις.


Από την άλλη πλευρά, καταγράφεται μεγάλη υστέρηση εσόδων που υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 500 εκατ. ευρώ λόγω της κάθετης πτώσης των εσόδων τον τρέχοντα μήνα. Σε αντίποδα το υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να δίνει παρατάσεις για την υποβολή των δηλώσεων από τις επιχειρήσεις, αλλά και την υποβολή των εκκαθαριστικών του ΦΠΑ καθώς αναγνωρίζει ότι τα προβλήματα ρευστότητας στην αγορά είναι τεράστια, η ζήτηση έχει μειωθεί κατακόρυφα, όπως κάθετη είναι και η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται τις επόμενες ημέρες να δοθεί παράταση και για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων από ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν προθεσμία μέχρι τις 15 Ιουνίου. Επίσης θα δοθεί παράταση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, αφού μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά και με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έως το τέλους Ιουνίου θα πρέπει να εισπραχθούν 2 δισ. ευρώ.

Αλλεπάλληλες είναι οι συσκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών λόγω της καθίζησης των εσόδων προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιστροφής του κλίματος χωρίς ταυτόχρονα να «πνίγουν» τους φορολογούμενους, καθώς όλοι γνωρίζουν τις επιπτώσεις των μέτρων που έχουν ληφθεί. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό Γ. Ζανιά και με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και του γενικού γραμματέα της ΓΓΠΣ, Χάρη Θεοχάρη, αποφασίστηκαν πέντε συγκεκριμένες κινήσεις που μπορεί να ξεμπλοκάρουν τις εισπράξεις:


1. Η δημιουργία ειδικού τηλεφωνικού κέντρου (call center) στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το οποίο θα καλεί τηλεφωνικά και θα αποστέλλει e-mail σε όσους δεν υποβάλλουν περιοδική δήλωση ΦΠΑ, δήλωση απόδοσης φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

2. Η αποστολή την ερχόμενη εβδομάδα των εκκαθαριστικών του ΕΤΑΚ 2009.

3. Η αποστολή τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου των πρώτων περίπου 500.000 εκκαθαριστικών του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

4. Η άσκηση πίεσης προς τους προϊσταμένους όλων των Εφοριών προκειμένου να κρατήσουν σε λειτουργία όλα τα τμήματα και κυρίως αυτά που αφορούν σε εισπράξεις και βεβαιώσεις φόρων.

5. Την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Ζανιάς θα επισκεφθεί τις μεγάλες ΔΟΥ σε μια προσπάθεια να πιέσει για την εντατικοποίηση των λειτουργιών τους.