Μέσα από την κρίση η Ελλάδα γυρίζει μια σελίδα στην ιστορία της, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατά την ομιλία του στην ετήσια συνέλευση του ΣΕΒ και πρόσθεσε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης τόσο από τους Έλληνες όσο και από τους Ευρωπαίους- θα επηρεάσει τις επόμενες γενιές. >>>
Υπογράμμισε ότι πρόκειται για κρίση δημοσιονομική, πολιτική, κοινωνική, θεσμική και πολιτισμική ενώ εξελίσσεται και σε δοκιμασία για το ίδιο το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση της χώρας καθώς όπως επεσήμανε «βλέπω γύρω μου μια κοινωνία εξουθενωμένη και απογοητευμένη, νιώθω την οργή στο εσωτερικό της χώρας για την ραγδαία επιδείνωση του βιοτικού μας επιπέδου, θλίβομαι από τους δείκτες της ανεργίας, αγωνιώ για τις υγιείς επιχειρήσεις που κλείνουν η μια μετά την άλλη, διότι το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να τις υποστηρίξει και ανησυχώ για την αυξανόμενη δυσπιστία στο εξωτερικό».
 Από την άλλη πλευρά ανέφερε ότι η οικονομία έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου, με το πρωτογενές δημόσιο έλλειμμα να έχει μειωθεί από 24 σε 5 δισ. ευρώ το 2011και το εξωτερικό ισοζύγιο της οικονομίας και η ανταγωνιστικότητά της να βελτιώνεται. Το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε το 2011 πλεόνασμα 1,8 δισ. ευρώ για πρώτη φορά από το 2000, πρόσθεσε.
Δήλωσε ότι είναι αναγκαίο η ευρωζώνη να κάνει θαρραλέα βήματα προς την πραγματική οικονομική ενοποίηση θέτοντας σε πρώτο πλάνο μαζί με τη δημοσιονομική σταθερότητα και την ανάπτυξη.
 Εξήγησε ότι ανάπτυξη σημαίνει αλλαγή του μοντέλου της οικονομίας που παράγει το ΑΕΠ της χώρας, διαρθρωτικές αλλαγές στις πολιτικές για τις ιδιωτικές επενδύσεις, αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, δραστική απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, στροφή σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας με προστιθέμενη αξία για τη χώρα και το εθνικό εισόδημα και αξιοποίηση των αναξιοποίητων μέχρι σήμερα δυνατοτήτων της Ελλάδας.
 Σε αυτό το σημείο, πρόσθεσε, ο ρόλος της επιχειρηματικότητας είναι καθοριστικός ενώ απηύθυνε έκκληση στους επιχειρηματίες να προστατεύσουν τις θέσεις εργασίας, αποτελώντας το ανάχωμα στην επέκταση της ανεργίας. Ζήτησε ακόμα να κρατήσουν τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις τους στη χώρα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να ζει στο περιθώριο της Ευρώπης και σημείωσε ότι η χώρα μας πρέπει να παραμείνει ένας ελκυστικός προορισμός, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι η πραγματική Ελλάδα δεν είναι αυτή που μεταφέρεται ως εικόνα στα διεθνή ΜΜΕ.