Ακατάλληλο νερό πίνουν κάτοικοι περιοχών του νομού Θεσσαλονίκης, που υδρεύονται από γεωτρήσεις κι όχι από το δίκτυο του Αλιάκμονα, ή της Αραβησσού. Αυτό προκύπτει από μικροβιολογικούς ελέγχους της διεύθυνση περιβαλλοντικής υγιεινής της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης και του εργαστηρίου του ΑΠΘ, >>>


Οι περιοχές αυτές βρίσκονται στους δήμους Δέλτα, Λαγκαδά, Βόλβης, Χαλκηδόνας, Θερμαϊκού, Θέρμης και Ωραιοκάστρου. Στο νερό των περιοχών αυτών εντοπίστηκαν κολοβακτηρίδια, εντεροϊοί και νιτρώδη συστατικά λόγω επιβάρυνσης του εδάφους από λιπάσματα στις καλλιέργειες.

Οι περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η Χαλάστρα και το Ανατολικό (δήμος Δέλτα), οι περιοχές του Λαγκαδά, Κολχικό, Δρακόντιο, Ανάληψη, Ξυλούπολη, Ευαγγελίστρια, Λευκοχώρι, Άσσηρος, Κριθιά, Κρυονέρι, Λοφίσκος και Ασκός, οι περιοχές του δήμου Βόλβης, Νικομηδινό, Νέα Απολλωνία, Βαμβακιά και Αρέθουσα, τα χωριά του δήμου Δέλτα, Χαλάστρα και Ανατολικό, ο Καστανάς και το Πρόχωμα από το δήμο Χαλκηδόνας, η Επανομή, οι Νέοι Επιβάτες και το Μεσημέρι από το δήμο Θερμαϊκού, ο Πεντάλοφος και η Νεοχωρούδα από το δήμο Ωραιοκάστρου καθώς και η Σουρωτή, η Αγία Παρασκευή και το Λιβάδι από το δήμο Θέρμης.

Σε κάποιες από τις περιοχές αυτές, όπως η Χαλάστρα και το Ανατολικό, το πρόβλημα υπάρχει εδώ και χρόνια. Οι κάτοικοι το γνωρίζουν και χρησιμοποιούν μόνον εμφιαλωμένο νερό.

Οι έλεγχοι έχουν σταματήσει από τα τέλη του 2011 καθώς δεν υπήρχαν προγραμματικές συμβάσεις με το ΑΠΘ. Χθες, Σάββατο, η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης έλαβε απόφαση για να υπογραφούν νέες συμβάσεις και οι έλεγχοι αναμένεται να αρχίσουν και πάλι σύντομα.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Παντελής Κουκουλεκίδης, υποστηρίζει ότι, από τους χημικούς ελέγχους των δήμων, στο πόσιμο νερό έχει ανιχνευθεί αρσενικό και νιτρώδη στο Δήμο Δέλτα και την επαρχία Λαγκαδά που έχουν επιβαρυνθεί λόγω της χρήσης πολλών λιπασμάτων σε παλαιότερες καλλιέργειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, παρόμοια προβλήματα με νιτρώδη εντοπίζονται σε περιοχές με λεκάνες απορροής υδάτων (όπως η λεκάνη του Ανθεμούντα και η λεκάνη του Λαγκαδά) αλλά και περιοχές απορροής ποταμών (όπως η περιοχή του Δέλτα). 

Λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει η σύνδεση των περιοχών με το δίκτυο της ΕΥΑΘ, ή γεωτρήσεις σε μεγαλύτερο βάθος. 

Αντίθετα, τα θαλάσσια ύδατα σε Περαία, Αγία Τριάδα, Επανομή, Νέους Επιβάτες, Μηχανιώνα,  Αγγελοχώρι, Σταυρό, Ασπροβάλτα και Βρασνά, μετά τους ελέγχους βγήκαν πεντακάθαρα. Άρα, γι αυτό το καλοκαίρι, βουτάμε... ελεύθερα!