Σε κοινή έκδοση των Γιουγκοσλαβικών Αρχείων και της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών κυκλοφόρησε στο Βελιγράδι, σε σερβοκροατική γλώσσα, η πρόσφατη επιστημονική μελέτη της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με θέμα "Το Μακεδονικό στις σχέσεις Γιουγκοσλαβίας-Ελλάδας. Απόρρητα έγγραφα 1949-1967". >>>


Η μελέτη αναπαράγει σε πιστή μετάφραση την, επίσης κοινή, ελληνική έκδοση της ΕΜΣ, που συνέγραψε ο βαλκανιολόγος, μέλος της Εταιρείας, Κωνσταντίνος Κατσάνος.

Πρώτη φορά στα χρονικά δημοσιεύονται στη Σερβία οι ελληνικές θέσεις για το Μακεδονικό −και μάλιστα με τη σφραγίδα των Γιουγκοσλαβικών Αρχείων.


"Αυτό το βήμα ουδέποτε επιχείρησε ούτε καν διανοήθηκε το Ελληνικό Κράτος, το οποίο, ωστόσο, «επέτυχε» βλακωδώς με την τελευταία εξοντωτική φορολογία του να αφαιρέσει από την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών ετήσια μισθώματά της εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ αφιερωμένα στην υπεράσπιση της Μακεδονίας μας.  Παρά ταύτα, η Εταιρεία εκπληρώνει αποτελεσματικά την εθνική αποστολή της και θα συνεχίζει να την εκπληρώνει σε πείσμα των καιρών και των μωρών", τονίζεται σε ανακοίνωση της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που συνοδεύει την έκδοση του έργου στη σερβοκροατική γλώσσα.