Στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, βρίσκεται, πλέον, η περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση του Προέδρου με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο. >>>


Στη συνάντηση που έγινε πριν λίγο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε στον Κάρολο Παπούλια ότι από τις ενέργειές του, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που είχε λάβει, προέκυψε ότι Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, συμφωνούν στη δημιουργία κυβέρνησης. Πρόσθεσε, πάντως, ότι στην κυβέρνηση αυτή θα έπρεπε να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ. "Κι εκεί πρέπει να εστιάσετε, κύριε Πρόεδρε", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος.

Στην απάντησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διέκρινε "ψήγματα αισιοδοξίας" και είπε πως θα κάνει την προσπάθεια...

Πλέον, σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων. Το Σύνταγμα, σε αυτό το σημείο, δεν προβλέπει την κλήση όλων των πολιτικών αρχηγών. Σαφέστατο είναι πως, για το σχηματισμό κυβέρνησης, που να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή, η κλήση αφορά τα κόμματα της Βουλής. Επίσης σαφέστατο είναι ότι μπορεί να εξαιρεθεί κάποιο!

Στην περίπτωση αυτή, αν το επιθυμεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να εξαιρέσει κάποιον πολιτικό αρχηγό. Για να παραμείνει, όμως, αυτό το κόμμα εκτός των διαβουλεύσεων (και είναι σαφές ότι μιλάμε για τη Χρυσή Αυγή) θα πρέπει σε αυτήν τη συνάντηση να προκύψει κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. Διαφορετικά, το Σύνταγμα λέει:

"Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Kυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Bουλής, επιδιώκει(σ.σ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) το σχηματισμό Kυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Bουλής για τη διενέργεια εκλογών και σε περίπτωση αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Eπικρατείας ή του Aρείου Πάγου ή του Eλεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Kυβέρνησης, όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής, για να διενεργήσει εκλογές, και διαλύει τη Bουλή".

Ήδη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, έφυγε, με το αυτοκίνητό του, από το Προεδρικό Μέγαρο, χωρίς να κάνει δηλώσεις. Πλέον, η τύχη της περίπτωσης σχηματισμού κυβέρνησης, έχει περάσει στα χέρια του Κάρολου Παπούλια... 

Το πότε θα ανακοινωθεί η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας; Μάλλον σήμερα, ή και αύριο, Κυριακή. Ίσως η συνάντηση να γίνει και αύριο. Κι αυτό προκύπτει από τα σχόλια του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, προς τους δημοσιογράφους, όταν τον ρώτησαν αν θα... κάνουν υπερωρίες μέσα στο Σαββατοκύριακο:

"Πρέπει να δουλεύουμε όλοι περισσότερο", είπε ο Πρόεδρος, "ακόμη και τις Κυριακές και, σε αυτές τις δύσκολες ώρες μάλιστα... αμισθί", σχολίασε γελώντας, θυμίζοντας πως έχει αποποιηθεί, πλέον, του μισθού του.