Ολόκληρη συμμορία είχαν οργανώσει παπατζήδες, σε λαϊκή αγορά της Σταυρούπολης. Έπαιζαν τον παπά (τιπ τοπ το λένε τώρα...) κι άρπαζαν τα χρήματα ανυποψίαστων. >>>


Αστυνομικοί του τμήματος Ασφαλείας Σταυρούπολης ειδοποιήθηκαν από ηλικιωμένο καταναλωτή ότι η σπείρα έπαιζε τιπ τοπ και προσπάθησε να του πάρει τα χρήματά του και, λίγο αργότερα, συνελήφθησαν οι δύο παπατζήδες, ηλικίας 39 και 33 ετών, ενώ αναζητουνται άλλοι οκτώ που... το ΄βαλαν στα πόδια στη θέα των αστυνομικών. Κατηγορούνται για «διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση», «απόπειρα κλοπής κατά συναυτουργία», «εγκληματική οργάνωση» και παράβαση του νόμου «περί παιγνίων».

Ο 33χρονος πλησίαζε ανυποψίαστους ηλικιωμένους πολίτες σε χώρους λαϊκών αγορών και τους έλεγε ότι... ήρθε η ώρα να κερδίσουν ένα καλό ποσόν. Τους πήγαινε στον 39χρονο, που έπαιζε το ρόλο του παπατζή, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ έπαιζαν το ρόλο των πελατών: Πόνταραν και... κάθε τόσο κέρδιζαν, για να πεισθεί ο ανυποψίαστος ηλικιωμένος να βάλει τα χρήματά του...

Αλλά το κόλπο δεν σταματούσε εδώ: Οι ανυποψίαστοι πολίτες, όταν έβλεπαν ότι έχαναν κάποια ευρώ, ήταν φυσικό να φεύγουν. Το κύκλωμα, όμως, είχε δει αν έχουν λεφτά στο πορτοφόλι τους κι ένας... ελαφροχέρης αναλάμβανε να τους το "βουτήξει", πριν το καταλάβουν, μέσα από την τσέπη τους!

Για όσους έχουν την απορία τι είναι το τιπ τοπ, δεν είναι τίποτε άλλο από τον παλιό καλό και γνωστό "παπά". Ο παπατζής είχε τρία κυπελλάκια και σ' ένα από αυτά έκρυβε ένα μπιζέλι. Με κατάλληλες ταχυδακτυλουργικές κινήσεις μετακινούσε τα κυπελλάκια κι ο "παίκτης" έπρεπε να βρει πού ήταν το μπιζέλι, για να κερδίσει το ποντάρισμα και των υπολοίπων. Το "τρικ" στο παιχνίδι ήταν ότι ο παπατζής, με ταχυδακτυλουργικό τρόπο, έπαιρνε το μπιζέλι κι έτσι, όποιο κυπελλάκι κι αν διάλεγε ο "παίκτης", ήταν χαμένος "από χέρι" (από εδώ προέρχεται, σύμφωνα με κάποιους, η έκφραση "χαμένος από χέρι"). Το ίδιο μπορούσε να γίνει με χαρτιά (από εδώ και η ονομασία "παπάς"), όπου ο "παπατζής" χρησιμοποιούσε δυο απλά χαρτιά της τράπουλας κι έναν "παπά" (ρήγα). Με τις ίδιες κινήσεις, τα τρία χαρτιά ανακατεύονταν και, τελικά, ο παπάς κατέληγε στο... μανίκι, για να βγει από εκεί ένα άλλο, απλό χαρτί και να χάσει ο "παίκτης".

Το ίδιο παιχνίδι, πλέον, παίζεται με καπάκια αναψυκτικού, στο μέσα μέρος των οποίων υπάρχει ζωγραφισμένο ένα φρουτάκι, για να πείθεται ο παίκτης ότι ο "παπατζής" δεν μπορεί να... αρπάξει τεχνηέντως το μπιζέλι. Μόνον που το "τρικ" στο παιχνίδι είναι ότι ο "παπατζής"... αλλάζει ταχυδακτυλουργικά το ζωγραφισμένο καπάκι, με ένα απλό. Έτσι, πάλι ο παίκτης είναι ο χαμένος της ιστορίας.

Στην περίπτωση της Σταυρούπολης το "κύκλωμα" ήταν διπλά κερδισμένο. Όποιοι δεν έπαιζαν... έπεφταν θύματα κλοπής!

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο από τους δράστες, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία καπάκια μπουκαλιού και 240 ευρώ -τα... κέρδη της ημέρας.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τη δουλειά αυτή έκανε η σπείρα των δέκα από τον Ιούνιο του 2011. Κύριο ρόλο έπαιζαν οι τσιλιαδόροι, οι οποίοι ειδοποιούσαν κάθε φορά που εμφανιζόταν η αστυνομία. Πιστεύεται ότι έχουν κλέψει τουλάχιστον δέκα ανυποψίαστους πολίτες κι έχουν πάρει περίπου 14.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των συνεργών τους.