Ενώπιον νέας κάλπης βρίσκεται η Ελλάδα αλλά και με την πόρτα έξόδου από το ευρώ ανοιχτή. Οδηγός της η δυναμική της μηδενιστικής φιλοσοφίας, που απελευθερώνει καταστροφικά στοιχεία.  >>>Αν υπήρχε μια πιο ισχυρή λέξη από τη λέξη «καταστροφή» θα την χρησιμοποιούσαν σήμερα οι γερμανοί αρθρογράφοι για να περιγράψουν την μετεκλογική κατάσταση στην Ελλάδα. Από την πλειάδα των δημοσιευμάτων, θα παραθέσουμε αναγκαστικά τα σημαντικότερα με κοινό παρανομαστή τη θέση ότι οι υπογραφές της προηγούμενης κυβέρνησης δεσμεύουν και την όποια νέα κυβέρνηση συνασπισμού προκύψει.

«Δεν γίνεται να ανακαλύπτει κάθε φορά τον τροχό»

«Παλιό τραγούδι» επιγράφει στην Frankurter Allgemeine Zeitung ο γερμανός δημοσιογράφος το σχόλιό του για τις δηλώσεις Τσίπρα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να επιστρέψει τα χρέη της και θα επαναδιαπραγματευτεί το μνημόνιο με το επιχείρημα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. «Με αυτή την πολιτική εκβιασμού ήδη ο Αντώνης Σαμαράς ΄διέπρεψε΄ μέχρις ότου κατάλαβε το λάθος του» σημειώνει. «Στο μεταξύ η Ελλάδα υπέγραψε το δημοσιονομικό σύμφωνο και τα υπεσχημένα πρέπει να εφαρμόζονται. Εξ άλλου δεν θα ήταν δυνατόν να χαραχθεί ευρωπαϊκή πολιτική αν κάθε νεοεκλεγμένη κυβέρνηση ανακάλυπτε εκ νέου τον τροχό. Προφανώς οι Έλληνες εταίροι μας δεν έχουν αντιληφθεί ότι η πολιτική του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας είναι αμφιλεγόμενη εδώ. Τι θα γίνονταν, αν οι Γερμανοί σταματούσαν τη χορήγηση κάθε βοήθειας;» διερωτάται ρητορικά ο σχολιαστής.

«Λαϊκισμός, εθνικισμός»

Η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επιγράφει το σχόλιό της με τον τίτλο «Πριν τις εκλογές» θεωρώντας ότι το μόνο πιθανό σενάριο εξόδου από την μετεκλογική κρίση είναι και πάλι η προσφυγή στις κάλπες. Επίσης υπογραμμίζει ότι καταγράφονται δύο τάσεις που αποφασίζουν για την τύχη της Ευρώπης: ο λαϊκισμός και ο εθνικισμός. «Υπάρχουν δύο προϋποθέσεις για να σπάσουν οι δύο αυτές τάσεις» υποστηρίζει ο δημοσιογράφος. «Κατ΄αρχήν θα πρέπει ο Ολάντ να ενταφιάσει τη δήθεν εναλλακτική ανάμεσα στην πολιτική λιτότητας και την ανάπτυξη, και δεύτερον η Αθήνα θα πρέπει να πάρει σκληρές αποφάσεις τους επόμενους μήνες. Σε αντίθετη περίπτωση το ΔΝΤ θα σταματήσει τη χρηματοδότηση. Κι αν δεν σχηματιστεί κυβερνητική πλειοψηφία για να συνεχιστεί η προδιαγεγραμμένη πορεία προς τη σωτηρία, τότε δεν απομένει παρά το χάος, η οικονομική κατάρρευση και η ανεξέλεγκτη έξοδος από το ευρώ», καταλήγει ο γερμανός σχολιαστής.

«Καταστροφική πολιτική λιτότητας»

Μια διαφορετική οπτική γωνία στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα παρουσιάζει η αριστερή εφημερίδα TAZ. «Η διαφαινόμενη προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης με επικεφαλής ένα συνασπισμό αριστερών κομμάτων που εναντιώνεται στην πολιτική λιτότητας είναι δυσβάσταχτο για τις αγορές» επισημαίνει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται την υποταγή στο χρέος και δεν θέλει να καταστρέψει την οικονομία. Αλλά αν δεν πληρώσει η Ελλάδα τα χρέη της, το επόμενο βήμα είναι η χρεοκοπία κι αυτό το ενδεχόμενο προκαλεί πανικό στους επενδυτές και τις χρηματαγορές. Γιατί τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη για να ακολουθήσει πιθανά η Πορτογαλία, ίσως και η Ισπανία. Θα σήμανε άραγε τα τέλος της νομισματικής ένωσης; Υπάρχει όμως και αντίλογος» προσθέτει ο αρθρογράφος.

«Τι θα γίνονταν η Ελλάδα αν συνέχιζε αυτή την τυφλήπολιτική λιτότητας; Αυτή η ερώτηση μοιάζει να μην απασχολεί τους κυρίους των χρηματαγορών. Θα έπρεπε όμως. Γιατί το ότι οι Έλληνες εξέλεξαν ακραία κόμματα οφείλεται ακριβώς σε αυτό. Αν λοιπόν οι χρηματαγορές ενδιαφέρονταν πραγματικά για σταθερότητα, δεν θα υποστήριζαν μια τέτοια καταστροφική πολιτική όπως ακολουθείται αναγκαστικά στην ευρωζώνη υπό την ηγεσία της Αγκελα Μέρκελ» καταλήγει ο σχολιαστής.

«Η ευθύνη στις Βρυξέλλες»

Τέλος, στις οικονομικές σελίδες της Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενείται άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και του καθηγητή στο οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννη Στουρνάρη με τον τίτλο "Η ευθύνη στις Βρυξέλλες". Οι δύο αρθρογράφοι κάνουν λεπτομερή παρουσίαση των ελληνικών οικονομικών δεικτών τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 και των προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα για να ενταχθεί στο ευρώ. Κκαταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι η χώρα μπήκε με παραποιημένα στοιχεία, που υποδηλώνει άγνοια, αν όχι υποκρισία, όπως αναφέρουν και αποδίδουν στην κυβέρνηση της ΝΔ την ευθύνη για τη διόγκωση του χρέους.

«Η βαθιά αιτία της κρίσης στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες της περιφέρειας, οφείλεται στο διαφορετικό επίπεδο ανάπτυξης μεταξύ βορρά και νότου, στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας των περιφερειακών κρατών και τα συνεπαγόμενα μεγάλα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και όχι τόσο στη διαχειριστική ανικανότητα των διοικούντων της» σημειώνουν.

«Το Δημοσιονομικό Σύμφωνο, το οποίο, σύμφωνα με τους ηγέτες της Ευρωζώνης, θα σταθεροποιήσει τις οικονομίες, δεν μπορεί να επιτύχει, χωρίς πρόσθετα μέτρα για την ανάπτυξη και τη σύγκλιση, και σε τελική ανάλυση χωρίς μία αποτελεσματική πρόοδο προς την οικονομική ολοκλήρωση και την πολιτική ένωση» υποστηρίζουν οι κ.κ. Σημίτης και Στουρνάρας.