Ποιος είπε ότι τα βαμπίρ ξέρουν μόνο να δείχνουν τα κοφτερά τους δόντια και να πίνουν το αίμα; >>>Να που ο πιο σέξι βρικόλακας της κινηματογραφικής βιομηχανίας, ο Ρόμπερτ Πάτινσον, και η γοητευτική αγαπημένη του, που του προσφέρει τον λαιμό της στο όνομα της αγάπης, η Κριστίν Στιούαρτ, έχουν τελικά και ταλέντο. 
Οι δύο πρωταγωνιστές του εμπορικού εφηβικού φραντσάιζ, «Λυκόφως», ήρθαν στο 65ο Φεστιβάλ των Κανών, και εντυπωσίασαν όχι μόνο στο κόκκινο χαλί. Αυτό ήταν αναμενόμενο. Απέδειξαν, ο Πάτινσον με την ρόλο του στο «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ και η Στιούαρτ με την ερμηνεία της στην ταινία «Στο δρόμο» του Βάλτερ Σάλες, ότι σαν ηθοποιοί μπορούν να βρουν τον δρόμο τους. Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι θα αποκαθηλωθούν από τώρα ως πoπ είδωλα που κοσμούν τις αφίσες των εφηβικών δωματίων. 
Η πραγματική έκπληξη ήταν η Κριστίν Στιούαρτ. Αυτή η λίγο κρύα 22χρονη, που φαίνεται σαν να τρομάζει ακόμα με τα φώτα της δημοσιότητας των παπαράτσι, και την υστερία που προκαλεί στους φαν της κάθε της εμφάνιση.  
Ο σκηνοθέτης Βάλτερ Σάλες την μεταμόρφωσε σε ικανή ηθοποιό. Υποδύεται την Μαριλού, δηλαδή την Λουάν, που ήταν παντρεμένη με τον Ντιν Μοριάρτι (alter ego του Νιλ Κάσιντι). Ακόμα και όταν αυτός την χώρισε, παρέμεινε η αγαπημένη του ερωμένη, την οποία μάλιστα μοιράστηκε με τον Σαλ Παραντάις, δηλαδή τον Τζακ Κέρουακ. 
Στο οδοιπορικό της ταινίας, όπως και του βιβλίου, ακολουθεί τους δύο άντρες στο ταξίδι τους στην ενδοχώρα της Αμερικής, αλλά και στην αναζήτηση της ουσίας της ύπαρξης. Είναι γοητευτική, πλανεύτρα, μαστουρωμένη, χορεύει ξέφρενα και ικανοποιεί τις αισθήσεις της χωρίς φραγμούς. 
Στις ταινίες «Λυκόφως» η Κριστίν Στιούαρτ εμφανίζεται σεμνή και συντηρητική. Στην ταινία στον «Δρόμο» όμως, σαν καλή ηθοποιός, αφήνεται ελεύθερη στα χέρια του έμπειρου σκηνοθέτη. Της είχε μάλιστα κάνει την πρόταση για τον ρόλο εδώ και έξι χρόνια. Για αυτό και είπε στην συνέντευξη τύπου «χαίρομαι που πέρασαν μερικά χρόνια και μπόρεσα να παίξω αυτές τις ερωτικές σκηνές». Και δεν είχε κανένα πρόβλημα με αυτό. «Δε θα σας πω τα κλισέ που λένε συνήθως ότι «δεν με πείραξε το γυμνό γιατί ένοιωσα ασφαλής στα χέρια του σκηνοθέτη, κτλ. Θα πω απλά ότι μου αρέσει πολύ να εκπλήσσω τον εαυτό μου και να ζω όσο πιο αληθινές εμπειρίες μπορώ». 
Ο κινηματογραφικός της σύντροφος, μπορεί να είναι και ζευγάρι στην ζωή σύμφωνα με τα κουτσομπολίστικα περιοδικά, ο Ρόμπερτ Πάτινσον, στην ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, «Cosmopolis», δεν απομακρύνεται από το κλινικό και ψυχρό βλέμμα που έχει στο «Λυκόφως». Μόνο που αυτή τη φορά, δίνει βάθος στον χαρακτήρα που υποδύεται και μπαίνει στο πετσί του ρόλου του. Θωρακισμένος στους τέσσερις τοίχους μια λιμουζίνας, είναι ο Έρικ Πάρκερ, ένας νεαρός δισεκατομμυριούχος, που αποφασίζει να βγει από την λιμουζίνα και να πάει να κουρευτεί την μέρα που έχει φτάσει ο πρόεδρος της Αμερικής στην πόλη, που θα είναι και η τελευταία μέρα του καπιταλιστικού συστήματος. 
Ο 26χρονος Πάτινσον πάσχιζε στην συνέντευξη τύπου της ταινίας να αποδείξει ότι δεν είναι μόνο ωραίο αγόρι, αλλά ότι έχει άποψη και μυαλό. Προσπαθούσε όμως, τόσο πολύ που μάλλον το αποτέλεσμα ήταν να φέρεται σαν ένα χαριτωμένο πιτσιρίκι. 
Πώς όμως, χειρίστηκε ο ίδιος ο Κρόνενμπεργκ την διασημότητα του πρωταγωνιστή του; «Δεν ασχολήθηκα με αυτό. Οι αποσκευές του ήρωα δεν έχουν σχέση με το “Λυκόφως”. Εγώ αγνοώ συνήθως τα βάρη που συνοδεύουν έναν ηθοποιό από το παρελθόν του γιατί δεν με βοηθάνε να δημιουργήσω. Μάλλον μπορούν να με φρενάρουν», είπε ο σκηνοθέτης. 
Τώρα αν ο ίδιος ο Ρόμπερτ Πάτινσον αισθάνεται εγκλωβισμένος σε μια ζωή, όπως και ο χαρακτήρας που υποδύεται είναι περιορισμένος σε μία λιμουζίνα, την απάντηση έδωσε ο ίδιος: «Δεν είμαι και πολύ καλός στο να αναλύω την συμπεριφορά μου ή να καταλαβαίνω αν μεταφέρω τις προσωπικές εμπειρίες στην δουλειά μου. Δεν ξέρω καν αν το κάνω. Δεν έχω όμως, εγκλωβιστεί σε κάτι. Είμαι κλεισμένος σε έναν δικό μου κύκλο, αλλά έτσι ήμουν ανέκαθεν. Δεν ήμουν ποτέ ιδιαίτερα κοινωνικός». 
Ωραία πάντως, τα κατάφεραν ως «μη κοινωνικοί» και οι δύο, όπως ισχυρίζονται. Έχουν ολόκληρο το Χόλιγουντ στα πόδια τους.