Στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να λάβει από τον Κάρολο Παπούλια τη διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα μεταβεί στις 14:00 ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μετά τις χθεσινές άκαρπες διερευνητικές προσπάθειες του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. >>>


Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει πρόταση τριών σημείων η οποία θα περιλαμβάνει την άρνηση του Μνημονίου, το σχηματισμό κυβέρνησης των αριστερών δυνάμεων και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.

Χθες, συνεδρίασε η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπου εκφράστηκε ικανοποίηση για την εκλογική επίδοση, αλλά και η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ όπου συζητήθηκε η τακτική που θα ακολουθήσει ο κ. Τσίπρας αναλαμβάνοντας τη διερευνητική εντολή.

Ας μη γελιόμαστε. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ο ρυθμιστής των εξελίξεων, δε σημαίνει απαραίτητα πως αυτό είναι υπέρ του Αλέξη Τσίπρα. Αρκεί να θυμηθούμε -ή αν δε θυμόμαστε, ή δε γνωρίζουμε- να ανατρέξουμε, λίγο, στην πολιτική ιστορία της χώρας. Να δούμε πότε -και, κυρίως, κάτω από ποιες συνθήκες- ήταν η Αριστερά -και... ποια Αριστερά- ο ρυθμιστής των εξελίξεων και πώς χειρίστηκε τα γεγονότα. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα πάρα πολύ δύσκολο έργο μπροστά του. Πρώτα, πρέπει να αποδείξει πως το σχέδιο τριών σημείων που θα παρουσιάσει, είναι σχέδιο Αριστερό και ουσιαστικό. Κι έπειτα πρέπει να πετύχει τη σύγκλιση της Αριστεράς. Μιας Αριστεράς που, από τα γεννοφάσκια της, ήταν πάντα χωρισμένη σε ομάδες. 

Οι ισχυρές προσωπικότητες του Αριστερού χώρου (Φλωράκης, Κύρκος, Ηλιού παλαιότερα) και οι ιδεολογικές διαφορές, ήταν αυτές που... άναβαν κόκκινο στις συγκλίσεις. Αυτήν τη στιγμή, η Αριστερά δε διαθέτει ισχυρές προσωπικότητες στις ηγεσίες της. Και το σύστημα προσπαθεί να αποδείξει, μανιωδώς, πως "όλοι τα ίδια είμαστε"... Ο Αλέξης Τσίπρας, μέρος του συστήματος, προωθεί αυτήν την άποψη, μέσα σε νέο αμπαλάζ. "Όλοι τα ίδια θέλουμε, στην Αριστερά", λέει και πασάρει την ιδέα της Αριστερής διακυβέρνησης.

Τώρα θα φανεί πόσο ίδιοι είναι...

ΥΓ. Αριστερά χωρίς το ΚΚΕ γίνεται; Δε γίνεται!