Προσοχή: Μανιοκατάθλιψη-Ξεκινά από την εφηβεία

Προσοχή: Μανιοκατάθλιψη-Ξεκινά από την εφηβεία


Νέες έρευνές έδειξαν ότι η μανιοκατάθλιψη ξεκινά από την εφηβεία αντιστρέφοντας την μέχρι τώρα υπάρχουσα άποψη ότι μανιοκατάθλιψη εμφάνιζαν τα άτομα από είκοσι χρονών μέχρι τριάντα. >>>Ο αριθμός μάλιστα των εφήβων που εμφανίζουν συμπτώματα μανίας-ένα χαρακτηριστικό της διπολικής διαταραχής (μανιοκατάθλιψη)-είναι συναφής με τον αριθμό των ενηλίκων που υπολογίζεται ότι πάσχουν από τη νόσο.

 Αμερικάνοι επιστήμονες από το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό ύστερα από μακροχρόνιες έρευνες. Η επικεφαλής μάλιστα της ομάδας, καθηγήτρια Κάθλιν Μερικάνγκας, είναι απόλυτη: “Νομίζω ότι το σημαντικό είναι ο κόσμος να καταλάβει ότι η μανία εμφανίζεται στους εφήβους”.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στα Αρχεία της Γενικής Ψυχιατρικής, συμμετείχαν περισσότεροι από 10.000 έφηβοι που απάντησαν σε λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με την διάθεση και τη συμπεριφορά τους.
Οι ερευνητές αποφάνθηκαν ότι το 2,5% από τους ερωτηθέντες είχε εμφανίσει συμπτώματα μανίας και κατάθλιψης και το 2,2% των εφήβων τα είχε εμφανίσει τον τελευταίο χρόνο.
Επίσης, εντός του χρόνου που προηγήθηκε της έρευνας, το 1,3% των εφήβων είχε εμφανίσει μόνο μανία και το 5,7% κατάθλιψη.
Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, το 2,6% των ενηλίκων εμφάνισαν διπολική διαταραχή τους τελευταίους 12 μήνες.
“Θεωρώ ότι τα δεδομένα μας υποδηλώνουν ότι η διπολική διαταραχή είναι συχνότερη σε εφήβους σε σχέση με ό,τι έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες”, είπε στο Ρόιτερς η Μερικάνγκας.

Σύμφωνα με την ίδια, αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο γεγονός ότι οι ερωτήσεις που τους ετέθησαν στη διάρκεια των συνεντεύξεων ήταν κατά τι ευρύτερες σε σχέση με εκείνες παλαιότερων ερευνών, αλλά όλοι οι έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα και θεωρήθηκε ότι πάσχουν από κάποια διαταραχή διάθεσης πληρούν τα κριτήρια της διάγνωσης που περιλαμβάνονται στο DSM-IV-- το διαγνωστικό εγχειρίδιο για την ταξινόμηση των ψυχιατρικών διαταραχών που εκδίδεται από την Αμερικανική Ψυχιατρική Ένωση.
“Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει την υποψία ότι για πολλούς, πολλούς ασθενείς η νόσος εμφανίζεται στην εφηβεία”, δήλωσε ο Ρόμπερτ Φάιντινγκ, διευθυντής του τμήματος ψυχιατρικής παίδων και εφήβων στο Ιατρικό Κέντρο του University Hospitals Case στο Κλίβελαντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Στη μελέτη, οι διαταραχές διάθεσης, μάλιστα, γίνονταν συχνότερες όσο οι έφηβοι μεγάλωναν με το 1,4% των 13χρονων και 14χρονων να πληρούν τα κριτήρια της μανίας, ενώ σχεδόν διπλάσιο αριθμό 17χρονων και 18χρονων να πάσχουν από διαταραχή.
        Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ένας στους πέντε έφηβους προχώρησε σε απόπειρα αυτοκτονίας ενώ περισσότεροι από τους μισούς έπασχαν και από συμπεριφορική διαταραχή ή διαταραχή άγχους.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν υποδηλώνουν απαραίτητα ότι τα ποσοστά των συμπτωμάτων διπολικής διαταραχής στους εφήβους αυξάνονται, αλλά μάλλον ότι ο αυξανόμενος αριθμός των εφήβων που αναζητούν θεραπεία για ένα ψυχιατρικό τους πρόβλημα διαγιγνώσκονται με διπολική διαταραχή.
“Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι η εφηβεία είναι η περίοδος εκείνη κατά την οποία βλέπουμε πραγματικά την εμφάνιση της διπολικής διαταραχής, επομένως θα πρέπει να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στην πρόληψη και την παρέμβαση σε πιο πρώιμο ηλικιακό στάδιο”, κατέληξε η ίδια.
       Επομένως είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να δίνουν μεγάλη προσοχή στα παιδιά τους κατά την περίοδο της εφηβείας,η οποία διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα τους.  Δεν είναι λίγα τα παιδιά,τα οποία αδυνατούν να διαχειριστούν διάφορες καταστάσεις σ αυτή την ηλικία με αποτέλεσμα να νιώθουν ότι χάνουν τον κόσμο γύρω τους και να νιώθουν αισθήματα όπως λύπη,οργή,άγχος,απελπισία και πολλά άλλα.Γι αυτό λοιπόν οι γονείς είναι καλό να ενημερώνονται συνεχώς και να απευθύνονται σε κάποιον ειδικό όταν το κρίνουν απαραίτητο.

Τι είναι όμως μανιοκατάθλιψη;
Η διπολική διαταραχή (γνωστή και ως μανιοκατάθλιψη) είναι μια ψυχιατρική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από δύο συναισθηματικές διαταραχές, τη μανία και την κατάθλιψη.
Αυτές οι διαταραχές μπορούν να συμβούν σε ένα φάσμα που διακυμαίνεται από εξαντλητική κατάθλιψη μέχρι και αδιάκοπη μανία. Άτομα που υποφέρουν από διπολική διαταραχή συνήθως βιώνουν καταστάσεις μανίας ή υπομανίας ή μια μικτή κατάσταση μανίας και κατάθλιψης.
Η εκδήλωση των συμπτωμάτων συνήθως συμβαίνει σε νεαρή ηλικία. Τα επεισόδια της ασθένειας σχετίζονται με τη θλίψη, την αναστάτωση και με έναν σχετικά υψηλό κίνδυνο αυτοκτονίας. Διάφορες έρευνες υποδεικνύουν ότι η γενετική, το περιβάλλον, η νευροβιολογία καθώς ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες είναι σημαντικοί στην ανάπτυξη διπολικής διαταραχής. Ψυχιατρικές έρευνες έχουν εστιάσει στους νευροβιολογικούς παράγοντες, ωστόσο ένα ξεκάθαρο οργανικό αίτιο δεν έχει ακόμα βρεθεί. Η διπολική διαταραχή "θεραπεύεται" με φάρμακα και/ή ψυχοθεραπεία. Για τη "θεραπεία" της διπολικής διαταραχής χρησιμοποιούνται διάφορα φάρμακα όπως αντιψυχωτικά, λίθιο και βενζοδιαζεπίνες. Σε σοβαρές περιπτώσεις, δηλαδή όταν υπάρχει κίνδυνος για τον ασθενή ή και για άλλα άτομα, η νοσηλεία είναι απαραίτητη. Θεραπεία με την έννοια της ίασης θεωρείται πως δεν υπάρχει στη διπολική διαταραχή. Η διπολική διαταραχή έχει συνδεθεί με την δημιουργικότητα και πολλοί καλλιτέχνες, όπως ο ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ και η συγγραφέας Βιρτζίνια Γουλφ, έπασχαν από αυτή.
 

Σχόλια