Ο Φρανσουά Ολάντ έγινε σήμερα πρόεδρος της Γαλλίας με μια επίσημη τελετή που τον κατέστησε τον πρώτο σοσιαλιστή ηγέτη της χώρας μετά τον Φρανσουά Μιτεράν, η δεύτερη θητεία του οποίου είχε λήξει το 1995. >>>Ο απερχόμενος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υποδέχθηκε τον Ολάντ στα σκαλιά του προεδρικού μεγάρου των Ηλυσίων και τον οδήγησε στο εσωτερικό του κτιρίου για να του παραδώσει τους κωδικούς για τα πυρηνικά όπλα και άλλους απόρρητους φακέλους πριν από τη σύντομη τελετή της ορκωμοσίας την οποία παρακολούθησαν περίπου 400 προσκεκλημένοι.

Ο Ολάντ πρόκειται να μεταβεί αεροπορικώς στο Βερολίνο αργότερα σήμερα για την πρώτη συνάντησή του με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.

Μετά τη μεταβίβαση της εξουσίας και πριν αρχίσει η τελετή της ορκωμοσίας, ο Νικολά Σαρκοζί, πρώην πρόεδρος πλέον, αναχώρησε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. Ο Ολάντ και η σύντροφός του Βαλερί Τριερβελέρ τον συνόδευσαν ως το κατώφλι της προεδρικής κατοικίας. Ο Σαρκοζί αναχώρησε με αυτοκίνητο συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, την Κάρλα Μπρούνι-Σαρκοζί.