Γράφει η ΜΑΝΟΥΕΛΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ*

Σ’ έναν πλανήτη που διαρκώς επιβαρύνεται, που χρόνο με το χρόνο απειλείται και γίνεται όλο και πιο αφιλόξενος, οι άνθρωποι ζούνε και αναπαράγονται, δημιουργούν και εξελίσσονται. Μα πως είναι δυνατόν να ζούμε αρμονικά >>>
σε έναν πλανήτη, σε μια χώρα, σε έναν κήπο,  που συνεχώς ρυπαίνουμε με χημικά και διάφορα άλλα «ευφυή» κατασκευάσματα, πιστεύοντας ότι αυτό είναι εξέλιξη;
Ο άνθρωπος όμως, όντας πλάσμα της φύσης πάντα ,από ένστικτο τείνει να προτιμά τη φυσική-οικολογική λύση όταν αυτή του προσφέρεται και είναι χειροπιαστή. Έτσι ακούγεται συναρπαστική η ιδέα του βιολογικού ή οικολογικού κήπου στον καθένα από εμάς. 
Τι είναι όμως βιολογικός η οργανικός κήπος?  Η απλή απάντηση είναι ότι σε αυτόν τον κήπο δεν χρησιμοποιούνται χημικά λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Πέρα από αυτό όμως πρέπει να σκεφτούμε τα φυτά του κήπου αυτού  σαν μέρος ολόκληρου του οικοσυστήματος που ξεκινά από το έδαφος, συνεχίζεται με τα αποθέματα του νερού, όλα τα έμβια όντα (άνθρωπος, έντομα, βακτήρια κ.ά.) καθώς και την άγρια φύση.
 Ένα από τα κύρια στοιχεία σε αυτόν τον κήπο είναι το έδαφος. Το έδαφος σε όλες τις εδαφικές καλλιέργειες είναι το μέσον που χρησιμοποιούν τα φυτά για να αναπτυχθούν. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η γονιμότητά του. Το κλειδί εδώ είναι η οργανική λίπανση. Το κομπόστ, για παράδειγμα, μπορεί να το φτιάξει ο καθένας μας χρησιμοποιώντας τα φυτικά υπολείμματα του κήπου όπως κλαδέματα, κούρεμα γκαζόν, αγριόχορτα, μαραμένα άνθη κ.ά. Χρησιμοποιώντας επίσης τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας, όπως φλούδες φρούτων, καθαρίσματα λαχανικών κ.ά. Εξάλλου, είναι απόλυτα φυσιολογικό οι θρεπτικές ουσίες που εξέρχονται από το έδαφος και εισχωρούν στα φυτά κατά τη διαδικασία θρέψης τους να επιστρέφουν σε αυτό.
 Είναι τόσο απλό! Δεν χρειαζόταν εξειδικευμένος επιστήμονας να μας το συστήσει παρά μόνον η δική μας ευαισθησία. Προσοχή, όμως, γιατί χάνεται αυτή η ευαισθησία όσο απομακρυνόμαστε από τη φύση και προσαρμοζόμαστε στην τσιμεντούπολη και στον εξοντωτικό ρυθμό εργασίας. Μας δημιουργεί αποστροφή η εικόνα μιας χούφτας χώματος με γαιοσκώληκες. Κι όμως, αυτό είναι ο πραγματικός θησαυρός της γόνιμης γης!
Ποια φυτά θα επιλέξω για τον κήπο μου? Ενας άλλος πολύ σημαντικός παράγοντας για να δημιουργήσει κανείς έναν βιολογικό κήπο είναι η σωστή επιλογή φυτών. Πρέπει να επιλεγούν είδη που είναι προσαρμοσμένα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής. Εάν τα φυτά που επιλεγούν δεν είναι κατάλληλα, τότε το πιθανότερο είναι να προσβάλλονται από διάφορα έντομα και ασθένειες, καθώς επίσης να χρειάζονται πολύ περισσότερο λίπασμα για να αναπτυχθούν, εάν ποτέ τα καταφέρουν!
Τι γίνεται, όμως, με τα αγριόχορτα;
Εδώ πρεπεί να προσέξουμε ιδιαίτερα. Είναι αγριόχορτα και όχι ζιζάνια! Πολλά από αυτά, εάν εκχυλισθούν σε νερό και ψεκασθούν στα φυτά μας, τα απαλλάσσουν από διάφορους εχθρούς και ασθένειες. Το ξέρατε ότι τα αγριοκρέμμυδα όταν φυτρώσουν στις ρίζες των οπωροφόρων εξαφανίζουν τα βλαβερά σκουλήκια από αυτές; Ότι το αγριοράδικο έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες; Πολύτιμα δώρα τα αγριόχορτα, λοιπόν, και όχι ζιζάνια, όπως χαρακτηρίζονται από τη συμβατική μέθοδο καλλιέργειας που συνιστά τον αφανισμό τους με ισχυρότατα ζιζανιοκτόνα. 
Σε κήπους που ψεκάζονται κάθε χρόνο με ζιζανιοκτόνα έχει παρατηρηθεί πτώση της γονιμότητας του εδάφους σε απελπιστικό βαθμό! Στον βιολογικό κήπο μπορείτε να κόψετε εύκολα με το ειδικό μηχάνημα τα αγριόχορτα -προσοχή, πριν σποριάσουν- και να τα προσθέσετε στον κομποστοποιητή για την παρασκευή ενός πολύ θρεπτικού κομπόστ. 
Ενας άλλος τρόπος να απαλλαγείτε από τα αγριόχορτα σε σημεία του κήπου που δεν τα θέλετε -π.χ. στον λαχανόκηπο- είναι τοποθετώντας κάποιο είδος επίστρωσης από τα επόμενα: κομμένα ξερά φύλλα, άχυρο, ξηρές κοπές γκαζόν, φλοιό πεύκου, τεμαχισμένη εφημερίδα και άλλα αποικοδομήσιμα φυσικά υλικά. Σταματήστε την άνιση μάχη με τα αγριόχορτα και συμβουλευθείτε κάποιο βιβλίο με βότανα και άγρια χόρτα για να αναγνωρίζετε τα φαγώσιμα και δοκιμάστε τα στη χορτόπιτα, στη σαλάτα, στην κατσαρόλα.
___________________________________________________________

* η Μανουέλα Παπαδημητρίου είναι Τεχνολόγος - Γεωπόνος