Δυο εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων πραγματοποιήθηκαν, σήμερα στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη. Μόνο που στη δεύτερη πήγε και η... αστυνομία. >>>

Την πρώτη πραγματοποίησε ο δήμος της πόλης, με τη συμμετοχή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων. Η δεύτερη οργανώθηκε, το απόγευμα, από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.
Στον χαιρετισμό του, στην πρώτη εκδήλωση, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τόνισε ότι «ο ξεριζωμός του ποντιακού λαού και οι ακρότητες και σφαγές των Νεοτούρκων που τον συνόδευσαν δικαιώνουν το χαρακτηρισμό της γενοκτονίας» και πρότεινε να δημιουργηθεί στο ΑΠΘ ή στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, έδρα για την έρευνα των Γενοκτονιών κατά το πρότυπο αντίστοιχης του Yale, «ώστε να μπορέσουμε να κατανοήσουμε πώς τέτοια εγκλήματα συμβαίνουν και πώς στο μέλλον μπορούν να αποφευχθούν».



Κατήγγειλε επίσης, ως «διασπαστική» την απόφαση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος να διοργανώσει ξεχωριστή εκδήλωση το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, παρά την «απόφαση του δημοτικού συμβουλίου» σε συμφωνία και με την Μητρόπολη για μία «ενωτική εκδήλωση». Χαιρέτισαν επίσης, η αντιπρόεδρος της ΠΟΠΣ Χριστίνα Σαχινίδου και ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης, ο οποίος τόνισε: "Καλούμε τους θύτες να ζητήσουν συγνώμη. Η συλλογική μνήμη είναι αυτή που θα κρατήσει την πατρίδα". Κι εξέφρασε τη λύπη του για το ότι η Παμποντιακή Ομοσπονδία τίμησε τα θύματα της γενοκτονίας σε άλλη εκδήλωση.
Το απόγευμα, η πλατεία Αγίας Σοφίας γέμισε από ανθρώπους που έσπευσαν να τιμήσουν τη μνήμη των θυμάτων. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τελέστηκε μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας. 
Λίγο μετά την έναρξη της εκδήλωσης, το πλήρωμα περιπολικού της Αμέσου Δράσεως, ειδοποιημένο από περίοικους, έκανε σύσταση στους οργανωτές, για να μειώσουν την ένταση των μεγαφώνων, που χρησιμοποιούσαν.



Το γεγονός κατήγγειλε ο επικεφαλής της παράταξης "Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη", Κ. Γκιουλέκας, ο οποίος καταφέρθηκε κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, που δεν έδωσε άδεια στην Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, να πραγματοποιήσει τη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Άσχετα, πάντως, από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, η Ομοσπονδία προχώρησε στην οργάνωση της εκδήλωσης.
"Λυπάμαι που η Ομοσπονδία βάλει κατά του δήμου. Ήταν απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για να ΄ναι ενωτική η εκδήλωση μνήμης", είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Μπουτάρης.
Μετά τους χαιρετισμούς τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι εναπόθεσαν λουλούδια στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ποντίων.