Περισσότερους πεζόδρομους, ποδηλατόδρομους, θαλάσσια συγκοινωνία και... τραμ, προβλέπει το σχέδιο αστικής κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης. Σχέδιο μεγαλεπήβολο -σαν αυτά που, επί χρόνια, ακούνε οι Θεσσαλονικείς. >>>

Η πρώτη ελληνική εφαρμογή της Βιώσιμης Κινητικότητας εγκαινιάστηκε σήμερα  24 Μαΐου 2012 στο φουαγιέ του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης  από τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη.
Η επίσημη πρώτη έγινε στο πλαίσιο ημερίδας που οργάνωσε  το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.
Μέσα από ειδικά προγράμματα, το νέο σύστημα, που λειτουργεί από σήμερα, παρέχει τη δυνατότητα για τη διαμόρφωση μιας νέας κουλτούρας μετακίνησης στην πόλη. 
Το Ευφυές Σύστημα Διαχείρισης Αστικής Κινητικότητας της Θεσσαλονίκης που λειτουργεί μέσω της ιστοσελίδας www.mobithess.gr αποτελεί μια κοινή προσπάθεια των βασικών φορέων της πόλης που ασχολούνται με την αστική κινητικότητα, την κυκλοφορία και το περιβάλλον. 
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης ανέφερε ότι πρόθεση της Διοίκησης του Δήμου, στο πλαίσιο της Αστικής Κινητικότητας, είναι η επέκταση των πεζοδρομήσεων στο σύνολο του πολεοδομικού ιστού της Θεσσαλονίκης, η ελάχιστη χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης, η δημιουργία δικτύου θαλάσσιας συγκοινωνίας και η ένταξη του έργου της κατασκευής τραμ στο ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
«Θέλουμε να ζούμε σε μια πόλη όπου να μην μας αγχώνει η μετακίνηση, και σε αυτό στοχεύουν τα προγράμματα αστικής κινητικότητας που έχουμε εκπονήσει»  υπογράμμισε  ο Γιάννης Μπουτάρης. 
Στόχος της  Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, που χρηματοδοτήθηκε από την Ελληνική κυβέρνηση και από χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, είναι αφενός να βοηθήσει τον πολίτη να μετακινηθεί ευκολότερα, αποφεύγοντας τις συμφορημένες κυκλοφοριακά περιοχές, αφετέρου να διαμορφώσει περιβαλλοντική  συνείδηση και να ενισχύσει  τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. 
Συγχρόνως, μέσω της αναβαθμισμένης διαχείρισης της κυκλοφορίας στην κεντρική περιοχή της Θεσσαλονίκης, το σύστημα θα μειώσει την αρνητική επιρροή της στους αέριους ρύπους. Η άμεση εμπλοκή του πολίτη στο σχεδιασμό της μετακίνησής του τού δίνει το δικαίωμα αλλά και την δυνατότητα να συμβάλει ενεργά στην αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος της πόλης. 
Στον χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο Αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού Πολεοδομίας και Δικτύων Ανδρέας Κουράκης αναφέρθηκε στις δράσεις 
του Δήμου Θεσσαλονίκης για μια βιώσιμη και περιβαλλοντικά φιλική πόλη, ενώ ο Δημοτικός Σύμβουλος  Γιώργος Δημαρέλος στην ομιλία του για το ίδιο θέμα τόνισε τις κυκλοφοριακές ιδιαιτερότητες που έχει η Θεσσαλονίκη σε ότι αφορά την εφαρμογή της Αστικής Κινητικότητας.
«Η μεγαλύτερη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος Θεσσαλονίκης για τη μεταμόρφωση της Θεσσαλονίκης σε βιώσιμη πόλη είναι η πίεση προς το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και την Περιφέρεια για την περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού του Κέντρου Ελέγχου Κυκλοφορίας. Επιπλέον, πρέπει να ασκηθεί πίεση και στη χρηματοδότηση εργαλείων για τους Δήμους του Πολεοδομικού Συγκροτήματος που συγχρόνως θα τροφοδοτούν με τα απαραίτητα στοιχεία το Κέντρο Ελέγχου αλλά και θα πληροφορούν τον κόσμο για την πραγματική κατάσταση της πόλης» ανέφερε ο Γιώργος Δημαρέλος.
Το σύστημα Αστικής Κινητικότητας δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να γνωρίσει και να έρθει πιο κοντά στην έννοια της αστικής κινητικότητας, αναγνωρίζοντας τα προβλήματα των αστικών μεταφορών.
Μέσω της υπηρεσίας αυτής  παρέχονται πληροφορίες σχετικά με:

  • Την Κατάσταση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο, σε πραγματικό χρόνο και πρόβλεψη για την υπόλοιπη μέρα, με διαφορετική χρωματική αναπαράσταση ανάλογα με τα επίπεδα της κίνησης. 
  • Την Περιβαλλοντική Επιβάρυνση λόγω της κυκλοφορίας, για συγκεκριμένη μέρα και ώρα, διαβαθμισμένη χρωματικά ανάλογα με το επίπεδο των ρύπων που καταγράφεται εκείνη τη στιγμή.
  • Τα Σημεία ενδιαφέροντος: Ο χρήστης επιλέγει είτε ανάλογα με την κατηγορία και υποκατηγορία του σημείου που τον ενδιαφέρει, είτε πληκτρολογώντας την διεύθυνση ενδιαφέροντος και την περιμετρική απόσταση από αυτήν. 
  • Τις Δημόσιες Συγκοινωνίες: Ο χρήστης  έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί για συγκριμένες στάσεις και λεωφορειακές γραμμές, έχοντας τρεις βασικές επιλογές:


  1. Επιλέγοντας το δρομολόγιο, την κατεύθυνση και την ημέρα που θέλει να μετακινηθεί. 
  2. Επιλέγοντας ένα δήμο ή κάποιο σημείο στο χάρτη.
  3. Εισάγοντας τη διεύθυνση ή επιλέγοντας σημείο στο χάρτη καθώς και περιμετρική απόσταση.


  • Πληροφορίες για την πόλη: Ο χρήστης ενημερώνεται  για το δίκτυο ποδηλατοδρόμων και λεωφορειολωρίδων στην πόλη. 
  • Την Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ο χρήστης ενημερώνεται για τα επίπεδα των διαφόρων ρύπων σε ημερήσια βάση με στοιχεία που λαμβάνονται από τους πέντε εγκατεστημένους περιβαλλοντικούς σταθμούς στην πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς και το ιστορικό των μέσων ημερήσιων εκπομπών για κάποιο χρονικό διάστημα πριν και μετά από την ημερομηνία που έχει οριστεί. 

Στην Ημερίδα για την παρουσίαση και εφαρμογή της Βιώσιμης Κινητικότητας πήραν το λόγο επίσης:

  • Sjur Larsen, Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα
  • Γεώργιος Γιαννόπουλος, Διευθυντής ΙΜΕΤ 
  • Ματθαίος Καρλαύτης, Πρόεδρος ΣΕΣ
  • Κεντρική παρουσίαση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Κέντρου Αστικής Κινητικότητας Θεσσαλονίκης  Δρ. Γεωργία Αϋφαντοπούλου, Ερευνήτρια ΙΜΕΤ
  • Βασίλης Μιζάρας, Διευθύνων Σύμβουλος INFOTRIP Α.Ε.
  • Δρ. Μαρία Μορφουλάκη, Ερευνήτρια ΙΜΕΤ. 
  • Μάγδα Πιτσιάβα - Λατινοπούλου, Διευθύντρια ΤΟΜΕΣΥΔΕΑΝ, ΑΠΘ.
  • Vibeke Nenseth, Institute of Transport Economics
  • Παναγιώτης Παπαϊωάννου, Πρόεδρος ΣΑΣΘ. 
  • Νικόλαος Ηλιού, Εκπρόσωπος Δ.Σ. ΣΕΣ
  • Δρ. Γεώργιος Σπανός, Τμηματάρχης Κυκλοφοριακού Σχεδιασμού ΟΑΣΘ.