Την πρότασή του για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό και Πρωθυπουργό πρόσωπο ευρείας αποδοχής παρουσίασε ο Ευ. Βενιζέλος κατά τη συνάντησή με τον Αντ. Σαμαρά, στο πλαίσιο των επαφών του προέδρου της ΝΔ για το σχηματισμό κυβέρνησης. >>>

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, η συνάντηση ήταν σύντομη, αλλά ουσιαστική και πραγματοποιήθηκε σε φιλικό κλίμα. «

Σεβόμενοι απολύτως την απόφαση του λαού και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον τρίτο κόμμα, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε τρίτοι κατά σειρά την ευθύνη για σχηματισμό κυβέρνησης», είπε και συμπλήρωσε πως «όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκές, έχουμε μερίδιο ευθύνης για να δοθεί λύση πολιτική».

Αναπτύσσοντας αναλυτικότερα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτή περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

  • -Τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. «Είναι αναγκαία η συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς και προφανώς και της ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
  • -Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
  • -Επιλογή ενός προσώπου ευρείας αποδοχής για τη θέση του Πρωθυπουργό. Κατά προτίμηση, όπως διευκρίνισε μάλιστα ο κ. Βενιζέλος, το πρόσωπο αυτό θα πρέπει να απηχεί τη «νέα τάση επαναδιαπραγμάτευσης» που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα.
  • -Υπαρξη συμφωνημένου πολιτικού πλαισίου, ακρογωνιαίος λίθος του οποίου θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Εφόσον θεμέλιο της κυβέρνησης αυτής είναι ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός, υπάρχει ένας καταλύτης της μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας. Τα πράγματα πρέπει να οδηγηθούν μέχρι ενός σημείου, το όριο της προσπάθειας είναι να μεινει η Ελλάδα στο ευρώ», παρατήρησε ο κ. Βενιζέλος. Βούληση του λαού, πρόσθεσε, είναι να μείνει στην Ευρωζώνη και μέσα σε αυτό το όριο, τόνισε «πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τα θέματα που αφορούν στους όρους της δανειακής σύμβασης, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας».
  • -Συμφωνία για το ποιος πρέπει να είναι ο ελάχιστος στόχος της κυβέρνησης, σε σχέση με το σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης που έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά με άξονες: επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015, ενίσχυση της ρευστότητας το λιγότερο 50 δισ. τα επόμενα τρία χρονια για τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης, το «ξεμπλοκάρισμα» των επενδύσεων, τη λήψη δεσμης μέτρων κοινωνικής προστασίας για ανέργους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κτλ.