Νευρομηχανικοί θεραπεύουν τυφλά ποντίκια! Πού γίνεται αυτό; στο “Media Lab” του φημισμένου Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). >>>


Το αποκάλυψε, χθες, ο διεθνούς φήμης Έλληνας ερευνητής Μιχάλης Μπλέτσας, με καταγωγή από τα Χανιά, από το 1996 διευθυντής Πληροφορικής στο “Media Lab”, ο οποίος μίλησε χθες το βράδυ, στο “Noesis”, στη Θεσσαλονίκη, για την «Καινοτομία στην εποχή του Διαδικτύου και το ελληνικό πρόσωπο της κρίσης».

Πολλά από τα multimedia που βλέπουμε σήμερα, έχουν τις ρίζες τους σε δουλειά που έχει γίνει στο ‘Media Lab’. Για παράδειγμα, την πρώτη επίδειξη βίντεο να παίζει μέσα από υπολογιστή την είδε ο Στιβ Τζομπς τη δεκαετία του '80, περιφερόμενος στο εργαστήριο, του οποίου ήταν από τους πρώτους υποστηριχτές. Έξι μήνες μετά έβγαλε το QuickTime. Εκεί ‘γεννήθηκαν’ ακόμη το ηλεκτρονικό βιβλίο της Amazon, το περιβάλλον προσομοίωσης SCRATCH κ.ά.

«Πιστεύω πραγματικά στη διασύνδεση, σε ένα παγκόσμιο δίκτυο, το οποίο φτάνει παντού και μπορεί να λειτουργήσει εξισωτικά, αλλά και να επιταχύνει διαδικασίες προς ένα καλύτερο μέλλον στον αναπτυσσόμενο κόσμο», δήλωσε ο κ. Μπλέτσας.

Θεωρεί ότι «το κύριο εργαλείο, μέσω του οποίου βελτιώνουμε τη ζωή μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι η τεχνολογία». Κι αν η τεχνολογία χρησιμοποιηθεί με κακό τρόπο; «Αυτό είναι ένα κλισέ, που το ακούω συνέχεια. Οι θετικές ή αρνητικές επιδράσεις είναι θέμα χρήσης και μόνο», απαντά.

Και η πυρηνική ενέργεια; Δεν είναι επικίνδυνη; «Το επικίνδυνο είναι σχετικό. Συνολικά, έχει τα λιγότερα θύματα από οποιαδήποτε άλλη μορφή ενέργειας, ανά κιλοβατώρα παραγωγής. Αυτό, όμως, πολιτικά δεν το έχουμε περάσει στον κόσμο. Διότι ο κόσμος βλέπει ένα ατύχημα που δημιουργεί κάποιες χιλιάδες νεκρών και κάποιες μακροχρόνιες συνέπειες, αλλά δεν βλέπει το γεγονός, το πόσα θύματα έχουν τα ορυκτά καύσιμα, το πόσοι πόλεμοι έχουν γίνει για το πετρέλαιο, πόσοι άνθρωποι πεθαίνουν από τα καυσαέρια κ.λπ. Είναι λίγο δύσκολες αυτές οι έννοιες, αλλά η τεχνολογία ήταν πάντα το εργαλείο, με το οποίο βελτιώναμε το μέλλον μας».

Όσο για την βιοκλιματική αλλαγή, είναι... αιρετικός: «Ο πλανήτης μας αντιμετωπίζει προβλήματα μεγάλης κλίμακας, όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Γίναμε πρόσφατα επτά δισεκατομμύρια, κάπως θα πρέπει να ταϊστούμε. Και οι λύσεις αυτές δεν θα εμφανιστούν από τις βιολογικές καλλιέργειες, ούτε από τις ντομάτες που θα βάλει ο καθένας στο μπαλκόνι του»...