Πυρ και μανία είναι οι καταστηματάρχες της Εγνατίας και της Δελφών, από τη νέα καθυστέρηση στα έργα του μετρό της Θεσσαλονίκης. >>>


Πολλά καταστήματα οδηγήθηκαν αναγκαστικά σε λουκέτο ενώ οι εναπομείναντες καταστηματάρχες είναι σχεδόν βέβαιοι ότι δε θα τα καταφέρουν να επιβιώσουν μέχρι να «ελευθερωθεί» η περιοχή από τις λαμαρίνες, με τις οποίες περιστοιχίζονται τα εργοτάξια κι εμποδίζουν την πρόσβαση στα καταστήματα.

Το δράμα της πτώσης του τζίρου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση για τους καταστηματάρχες στην οδό Εγνατία άρχισε ήδη από το 2007. Οι λαμαρίνες έξω από τα εργοτάξια του μετρό ήταν άλλο ένα χαστούκι για την επιβίωσή τους.

Για παράδειγμα, στο εργοτάξιο της Ανάληψης, οι εργασίες στο σταθμό σταμάτησαν ήδη από τη Μ. Εβδομάδα. Η οδός Δελφών παραμένει κλειστή από τις 4 Σεπτεμβρίου του 2011 παρόλο που είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις στους περίοικους ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέσα σε 10 μήνες.

Τι λέει η Αττικό Μετρό Α.Ε.
Σε ανακοίνωσή της η Αττκό Μετρό Α.Ε. μεταξύ άλλων αναφέρει: “Η Ανάδοχος Κοινοπραξία, τις τελευταίες εβδομάδες έχει μειώσει σημαντικά τις κατασκευαστικές της δραστηριότητες, παρόλο που υπάρχουν πολλά μέτωπα εργασίας που επιτρέπουν μεγάλη ανάπτυξη των εργασιών και αντίστοιχα της απορρόφησης των εξασφαλισμένων κονδυλίων του έργου, με την αιτιολογία της χρηματοδοτικής δυσκολίας από πλευράς της. Σημειωτέον δε ότι η Αττικό Μετρό πλήρωνε και πληρώνει εντός του συμβατικού χρόνου τους λογαριασμούς του έργου και δεν όφειλε ούτε οφείλει χρήματα για εκτελεσμένες εργασίες. Παράλληλα, προβαίνει στις νόμιμες ενέργειες για να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται. Λαιβ 3 – κοροκυθάκης 06:00 να γίνουν…06:12 έργοΗμερομηνίες, χρονοδιαγράμματα, μελέτες και δεσμεύσεις για ένα έργο που η Θεσσαλονίκη  περιμένει πώς και πώς. Έτσι θα το περίμενε και ο ιδιοκτήτης του καταστήματος υποδημάτων που έδωσε το όνομα «ΜΕΤΡΟ» στο μαγαζί του καλωσορίζοντας κάπως νωρίς το περιβόητο έργο πνοής για τη Θεσσαλονίκη”.

Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ζήτησε ο Γκιουλέκας
Το γεγονός ότι οι εργασίες του Μετρό Θεσσαλονίκης σταμάτησαν κατήγγειλε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης Κώστας Γκιουλέκας.  

Ο Κ. Γκιουλέκας κάλεσε τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης και το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη προσωπικά να συγκαλέσουν μία ειδική, εκτός ημερησίας διατάξεως, συζήτηση με εκπροσώπους της εταιρίας Αττικό Μετρό, που κατασκευάζει το Μετρό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ενημερώσουν το Σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Θεσσαλονικείς για τους λόγους για τους οποίους τα έργα δεν προχωρούν. 

«Πέρυσι, με περισσή σπουδή, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης δήλωνε πως τα έργα του Μετρό προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Ένα χρόνο πριν, σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, εκπρόσωποι της εταιρίας, προσκεκλημένοι της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, έλεγαν ότι τα έργα θα επεκταθούν και προς την Καλαμαριά, ενώ ο τότε αρμόδιος υφυπουργός Γιάννης Μαγκριώτης διαβεβαίωνε ότι έως το 2016 το Μετρό Θεσσαλονίκης θα ήταν έτοιμο. Σήμερα, έναν χρόνο μετά, το Μετρό Θεσσαλονίκης όχι μόνο δεν προχωρεί αλλά, αντίθετα, όλα τα έργα έχουν σταματήσει και επικρατεί πλήρης απραξία. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι είναι απλήρωτοι για μήνες και δεν έχουν αντικείμενο εργασίας γιατί δεν υπάρχουν υλικά για να εργαστούν» ανέφερε ο Κ. Γκιουλέκας.

Ο Κ. Γκιουλέκας μετέφερε στο Σώμα αποσπάσματα από ρεπορτάζ του Τύπου της Θεσσαλονίκης, όπου ο πρόεδρος των εργαζομένων του Μετρό Θεσσαλονίκης έκανε λόγο για πλήρη απραξία τον τελευταίο ενάμισι μήνα, ενώ ανέφερε ότι δεν υπάρχουν υλικά για να εργαστούν και ότι 160 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι και χωρίς αντικείμενο εργασίας. Στο ίδιο δημοσίευμα, ο πρόεδρος των εργαζομένων ανέφερε ότι ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δεν επισκέφθηκε ποτέ τα εργοτάξια του Μετρό για να μάθει εάν και ποια προβλήματα υπάρχουν και ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν έχει δείξει το παραμικρό ενδιαφέρον για την εξέλιξη του έργου.   

«Ζητούμε να γίνει και πάλι συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με τους αρμόδιους εκπροσώπους της εταιρίας προκειμένου να μας ενημερώσουν για τους λόγους για τους οποίους το έργο δεν προχωρά» τόνισε ο Κ. Γκιουλέκας και πρόσθεσε: 

«Το οφείλουμε στους Θεσσαλονικείς. Όπως το κάναμε πέρυσι πρέπει να το κάνουμε και φέτος. Καταγγέλλουμε αυτή την τραγική κατάσταση και ζητούμε άμεση ενημέρωση».