Η πρόσφατη κακοικαιρία που συνοδεύτηκε από χαλαζόπτωση στη Λάρισα αποδείχθηκε εξόχως καταστροφική. >>>Οι ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, αλλά και αποθήκες είναι σοβαρές αλλά το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στην καρδιά του κάμπου αφού περίπου 200.000 στρέμματα έχουν πληγεί σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
 
Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι περιοχές του Δήμου Κιλελέρ και η ευρύτερη κτηματική περιφέρεια του Δήμου Λαρισαίων με τα σιτηρά, κριθάρι, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα, καλαμπόκι, αμπέλια, ψυχανθή (φακή, ρεβίθι) και βίκο να είναι τα φυτά που υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές. Ιδιαίτερα στο σιτάρι, τη βιομηχανική ντομάτα και τα ψυχανθή η ζημιά είναι καθολική ενώ οι στο βαμβάκι που είναι η δυναμικότερη καλλιέργεια της περιοχής οι ζημιές εκτείνονται σε 70.000-80.000 στρέμματα. Η εκτίμηση των ζημιών από κλιμάκια του ΕΛΓΑ έχει ήδη ξεκινήσει.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων φορέων για την εκτίμηση της κατάστασης και τον συντονισμό των ενεργειών, αποφασίστηκε να προβούν στις ακόλουθες ενέργειες ζητώντας:

-Να ενταχθεί η Θεσσαλία στο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας μέσω του Κέντρου Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.) του ΕΛ.Γ.Α. , με έδρα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

-Τα χαρτογραφικά υπόβαθρα των κτημάτων με καλλιέργειες βάμβακος που θα έχουν πόρισμα είτε επανασποράς είτε ζημιάς απ’ τον ΕΛΓΑ να εξαιρεθούν από τον έλεγχο της συνδεδεμένης ενίσχυσης ούτως ώστε το σύνολο των αγροτεμαχίων με καλλιέργεια βάμβακος να δικαιούται συνδεδεμένη ενίσχυση

-Για την περίπτωση της θεομηνίας για τον Δήμο Κιλελέρ, λόγω των υψηλών ποσοστών ζημιάς σε όλες τις καλλιέργειες να μην εφαρμοστεί το σημείο του κανονισμού ασφάλισης ΕΛΓΑ που θέτει ανώτερο όριο αποζημίωσης το 80% της ασφαλιζόμενης αξίας εκάστου αγροτεμαχίου.

-Να καταβληθεί άμεσα απ’ τον ΕΛΓΑ το σύνολο του ποσού της αποζημίωσης που αφορά την επανασπορά βάμβακος ως προκαταβολή καθώς και το 50% όλων των υπόλοιπων αποζημιώσεων

- Να γίνει παρέμβαση στη διοίκηση του ΕΛΓΑ ώστε να ενισχυθεί άμεσα με γεωτεχνικό προσωπικό από άλλες περιοχές το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ Λάρισας

- Να ασκηθεί πίεση στην πολιτική ηγεσία ώστε να επιστραφεί ο ΦΠΑ στους αγρότες το συντομότερο δυνατόν.