"Σήμερα είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη αντίστασης ενάντια σε κάθε μορφή φασισμού, κάθε μορφή λήθης και παθητικής αποδοχής γιατί γνωρίζουμε και βιώσαμε τις τραγικές επιπτώσεις". Αυτό τόνισε ο
αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Αντίσταση.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε  στις αξίες και τα ιδανικά που πρεσβεύει η Εθνική Αντίσταση για την Ελλάδα, όπως επίσης και στην ανάγκη να απομονωθούν και να αντιμετωπιστούν φαινόμενα που καλλιεργούν την επανεμφάνιση του φασισμού και του νεοναζισμού στη σημερινή εποχή.

"Η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης και αντίστασης. Μνήμης για αυτούς που αγωνίστηκαν για τη δική μας ελευθερία και αντίστασης απέναντι στον καθένα που θέλει να μας κάνει να ξεχάσουμε. Η Εθνική Αντίσταση ήταν η υπέρτατη πράξη ευθύνης απέναντι στο φασισμό". τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

H 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, έχει καθιερωθεί ως ημέρα Πανελλαδικού εορτασμού των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και φασισμού.

Ετσι οι εορτασμοί ξεκίνησαν στην πόλη μας με την τέλεση Δοξολογίας στον Ιερό Ναό Κωνσταντίνου και Ελένης και αμέσως μετά ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις Αρχές του τόπου στο μνημείο στο Γ' Σώμα Στρατού.