Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, με τα κόμματα να επιχειρούν κατ' ουσίαν να χρεώσουν το ένα το άλλο τυχόν πρόωρες κάλπες, οι οποίες δείχνουν να έρχονται όλο και πιο κοντά. >>>Ο Αντώνης Σαμαράς παρέδωσε αυθημερόν χθες τη διερευνητική εντολή που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ως αρχηγός του πρώτου κόμματος.

Χαρακτηριστικό της έλλειψης διάθεσης για ουσιαστική προσπάθεια εξάντλησης των πιθανοτήτων συγκρότησης κυβέρνησης συνεργασίας είναι πως οι συναντήσεις του αρχηγού της ΝΔ με Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη κράτησαν ελάχιστο χρόνο, ενώ Πάνος Καμμένος και Αλέκα Παπαρήγα αρνήθηκαν και να συναντηθούν μαζί του. Ακόμα πιο χαρακτηριστικό είναι πως στη διάρκεια των συναντήσεων δεν έγινε κατ' ουσίαν συζήτηση ούτε καν για το πρόσωπο του πρωθυπουργού, γεγονός που επίσης αποδεικνύει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν το μυαλό τους στραμμένο στις επόμενες κάλπες που θα διεξαχθούν το πιθανότερο 17 Ιουνίου.

Αν και ο Αλέξης Τσίπρας δεν κατορθώσει να συγκροτήσει κυβέρνηση το ενδιαφέρον στρέφεται στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που θα συγκαλέσει αμέσως μετά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύσκεψη που φαίνεται να συγκαλείται άμεσα και στην οποία θα εξαντληθούν και οι τελευταίες πιθανότητες για σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό έναν εκ των προέδρων των ειδικών δικαστηρίων και η χώρα οδηγείται σε εκλογές.

Σε περίπτωση επαναληπτικών εκλογών θα κριθεί πιθανότατα και το μέλλον κάποιων αρχηγών ή και των ίδιων των κομμάτων τους, πολύ περισσότερο τώρα που τόσο η αυτοδυναμία της ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, αποδοκιμάστηκαν σφοδρότατα από τον ελληνικό λαό.

Ανησυχία ωστόσο προκαλεί αν στο διάστημα αυτό οι δανειστές αρχίσουν εκ νέου τις πιέσεις για εφαρμογή των δεσμεύσεων της χώρας, με το κλίμα ακυβερνησίας και την έλλειψη ουσιαστικών λύσεων να επικρατούν.