Φαίνεται πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είναι αποφασισμένος να παίξει το χαρτί της... πολιτικής μοναξιάς ως το τέλος. Όλοι οι υπόλοιποι δείχνουν να έχουν συμφωνήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης κι εκείνος επιμένει: "Εγώ παρέα θα κάνω με τον πόνο μου, μη μου μιλάτε, αφήστε με μόνο μου..." >>>

Τι λέει ο κ. Τσίπρας; "Από το ΣΥΡΙΖΑ δεν ζητούν συμφωνία ούτε ανοχή ζητούν συνενοχή στο έγκλημα και εμείς δεν την παρέχουμε". Τι ζητάει; Να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της σημερινής συνάντησης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε οι πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Λόγια... Το γνωρίζει πως για να δημοσιοποιηθούν τα πρακτικά της συνάντησης χρειάζεται να περάσει χρόνος. Μιλά, λοιπόν, εκ του ασφαλούς. Τα πρακτικά θα τα δούμε μετά τις κρίσιμες ημερομηνίες, για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ποιο είναι το έγκλημα; Η διατήρηση των όρων του Μνημονίου.

Όσο καλόπιστος κι αν είναι κάποιος -εκτός κι αν είναι τυφλωμένος πολιτικά- δεν μπορεί να παραγνωρίσει πως στην επιστολή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στα ψιλά την υπόθεση Μνημόνιο. "Να βρεθούμε, ρε παιδιά, να πιούμε καμία μπίρα και, by the way, αν έχετε όρεξη, να διαπραγματευτούμε κι εκείνο το Μνημόνιο, να πάει στο διάολο", τους είπε, στο... περίπου. Συναίνεσε, δηλαδή, στη συνενοχή από μόνος του. Προς τι, λοιπόν, η Κυριακάτικη Επαναστατική Γυμναστική;

Πού έχει δίκιο ο Αλέξης
Εκεί, όμως, που έχει απόλυτο δίκιο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι στο ότι οι τρεις που απομένουν, μπορούν, κάλλιστα, να σχηματίσουν κυβέρνηση. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά, έχουν, μαζί, 168 βουλευτές. Πηγαίνουν, άνετα, στη Βουλή και παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης, με βάση την αρχή της δεδηλωμένης. 

Γιατί δε γίνεται αυτό, να τελειώνουμε; Επειδή υπάρχει ο παράγοντας Κουβέλης. Ο Φώτης Κουβέλης επιμένει πως πρέπει να γίνει κυβέρνηση με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή, όπως λέει, είναι το δεύτερο κόμμα.

Ο Αντώνης Σαμαράς, από την πλευρά του, υποστηρίζει πως δεν καταλαβαίνει πού το πάει ο Αλέξης: «Kατέβαλα κάθε προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, δεν ακούει την εντολή του ελληνικού λαού και δεν δέχεται όχι μόνο το σχηματισμό μίας βιώσιμης κυβέρνησης, αλλά και την ανοχή σε μία κυβέρνηση που θα αναλάμβανε μάλιστα την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω που το πάει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και τη σημερινή σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Να σου πούμε εμείς, πρόεδρε, πού το πάει ο Τσίπρας: Δε θέλει να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση που θα επιβάλει μνημονιακά μέτρα. Επειδή, νέο παιδί είναι, κοιτάζει μακριά: Στις επόμενες εκλογές. Κι οι επόμενες εκλογές, αν δεν ανασάνει λίγο ο λαός, θα ΄ναι πολύ πιο δύσκολες από αυτές της 6ης Μαΐου για όλους τους μνημονιακούς και όσους, τελικά, "πάλι ενέδωσαν", όπως έγραφε κι ο ποιητής...

Το δίκιο του Βενιζέλου
Σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, που έχει πολύ δύσκολο έργο μπροστά του, μάλλον παίζει καλύτερα τα χαρτιά του. Κάνει πάσο όπου πρέπει, για να διατηρήσει τις ελάχιστες μάρκες του, μπλοφάρει όταν βλέπει ότι τον παίρνει, για να τις αυξήσει και, για να πάμε από το πόκερ στο ποδόσφαιρο, δίνει γήπεδο στον ΣΥΡΙΖΑ.

"Ακόμη, όμως, και τώρα που κάποιοι παίζουν μικροπολιτικά παιχνίδια με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, η δική μας αγωνία είναι εθνική αγωνία για τους μισθούς, τις συντάξεις και τις καταθέσεις των πολιτών", σημείωσε ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του, μετά τη συνάντηση στην Ηρώδου του Αττικού, στο ξενοδοχείο Κάραβελ, όπου και η Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Φωτογραφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ- κατηγόρησε για διγλωσσία όσους δηλώνουν ότι θα καταγγείλουν τη σύμβαση, θα παγώσουν τα μέτρα, θα μειώσουν την ανεργία και θα αυξήσουν την απασχόληση. Μιλούν, είπε, δύο γλώσσες, μία επίσημη που μιλάει για επαναδιαπραγμάτευση και μία που μιλάει για έξοδο από ευρώ, αναγκαστικό δάνειο από τους πολίτες κτλ.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε επίσης τη θέση ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση που προτείνουν ΔΗΜ.ΑΡ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όμως, όπως παρατήρησε, ο ΣΥΡΙΖΑ μένει στη γωνία επιδιώκοντας ή τις εκλογές ή να χρεώσει τη διαχείριση της κρίσης στους άλλους.

Όλο το βάρος σε Αντώνη - Φώτη
Όσο κι αν φαίνεται ότι ο Τσίπρας είναι αυτός που διάλεξε το μοναχικό δρόμο, αυτοί που έχουν το ζόρι, είναι, τελικά, οι Αντώνης Σαμαράς και Φώτης Κουβέλης. Ειδικά ο δεύτερος. Ο Σαμαράς, χρησιμοποιεί, αυτήν τη στιγμή, το άλλοθι του "οι άλλοι δε θέλουν, τι φταίω εγώ..." Ο Κουβέλης είναι ο μόνος που μπορεί να αφαιρέσει αυτό το άλλοθι από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τη συναίνεσή του. Γιατί δεν το κάνει;

Ως τότε, το πυροτέχνημα Τσίπρα για δημοσιοποίηση των πρακτικών της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών, θα φωτίζει τον σκοτεινό ουρανό της Ελλάδας.
Δ.Ι.Ασπροπούλης