Το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών φτάνει στο τέλος του. >>>Ταινίες που συζητήθηκαν, λαμπερές παρουσίες στο κόκκινο χαλί, ένας καιρός συννεφιασμένος, που δεν χάλασε, ωστόσο, τη διάθεση της μεγάλης κινηματογραφικής γιορτής. Μένει ακόμα η απονομή των βραβείων. Ποια ταινία θα κερδίσει τον Χρυσό Φοίνικα;

Το μεγάλο φαβορί ακούει στο όνομα Μίκαελ Χάνεκε. Πολλοί θεωρούν ότι το Amour αποτελεί την πιο τρυφερή και συγκινητική ταινία του Αυστριακού σκηνοθέτη.
 
Ο Χάνεκε καταχειροκροτήθηκε στις Κάννες, παρουσιάζοντας μια ιστορία για το τέλος της κοινής ζωής ενός ηλικιωμένου ζευγαριού. Στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι δύο «ιερά τέρατα» της υποκριτικής, οι Ζαν-Λουί Τρεντινιάν και Εμανουέλ Ριβά (η πρωταγωνίστρια του Χιροσίμα, Αγάπη μου). Ο Χάνεκε είχε κερδίσει Χρυσό Φοίνικα πριν από τρία χρόνια με τη Λευκή Κορδέλα.

Λέγεται, βέβαια, ότι στον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Νάνι Μορέτι άρεσε ιδιαίτερα το Angels' Share του Κεν Λόουτς. Μένει να δούμε εάν αυτή η «προτίμηση» θα επιβραβευθεί κιόλας.

Μία από τις ταινίες που συζητιούνται για το Χρυσό Φοίνικα είναι η νέα ταινία του Ζακ Οντιάρ, Rust and Bone.

Πολλοί, βέβαια, εκτιμούν ότι το βραβείο που θα κερδίσει η ταινία του Οντιάρ είναι εκείνο της γυναικείας ερμηνείας, καθώς μιλούν για μια εξαιρετική Μαριόν Κοτιγιάρ –που δεν αποκλείεται να τη δούμε και στα Όσκαρ.

Θετικά σχόλια απέσπασε και η νέα ταινία του Δανού σκηνοθέτη, Τόμας Βίντερμπεργκ με τίτλο The Hunt, μια ιστορία για έναν δάσκαλο, ο οποίος βρίσκεται κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση.

Στους κριτικούς άρεσε ιδιαίτερα και η νέα ταινία του Λέος Καράξ, Holy Motors, που αν και πολλοί εκτιμούν ότι δεν θα κερδίσει Χρυσό Φοίνικα, θεωρούν ως μια από τις πιο δυνατές στιγμές του διαγωνιστικού.
 
Απολαυστική θεωρήθηκε η ταινία του Γουές Άντερσον, Moonrise Kingdom, ενώ και η νέα ταινία του Σεργκέι Λοζνίτσα δεν αποκλείεται να αποσπάσει κάποιο βραβείο.

Αν και κατώτερη των προσδοκιών, το Πέρα από τους Λόφους του Κριστιάν Μουνγκιού ενδέχεται να είναι μέσα στους νικητές.

Οι σκηνοθέτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν. Όποιος δεν κερδίσει Χρυσό Φοίνικα έχει πάντα πιθανότητες να κερδίσει Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής, Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο των 65 χρόνων.

Το τελευταίο μάλλον θα κερδίσει ο Αλέν Ρενέ, ο οποίος στα 90 του χρόνια συνεχίζει και κάνει αδιάκοπα σινεμά.

Βραβείο γυναικείας ερμηνείας θα κερδίσει μάλλον η Κοτιγιάρ, ωστόσο, δεν αποκλείεται να δούμε νικήτρια την Εμανουέλ Ριβά (Amour), ή ακόμα και την Νικόλ Κίντμαν (The Paperboy).

Στους άνδρες φαβορί θεωρείται ο φυλακισμένος Ανιέλο Αρένα (Reality), ο οποίος συζητήθηκε πολύ στις Κάννες ή και ο σπουδαίος Ζαν Λουί Τρεντινιάν ή ακόμα και ο Μαντς Μίκελσεν του The Hunt.

Τα βραβεία του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών θα ανακοινωθούν την Κυριακή.