Όλο και πιο ζωηρό φαντάζει το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης, μετά τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγ. Βενιζέλου. >>>


Και οι δύο -αλλά και ακόμη και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς- διατείνονται ότι αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η σωτηρία της χώρας. Αυτό είναι "ένα το κρατούμενο". Το δεύτερο -και πιο χειροπιαστό, επειδή από λόγια χορτάσαμε- είναι η δήλωση Βενιζέλου πως θα πάρει, σήμερα και θα εξαντλήσει τη διερευνητική εντολή. Αυτό, για έναν πολιτικό όπως ο Βενιζέλος, δείχνει πως "κάτι" υπάρχει στον ορίζοντα.

Θα έχουμε κυβέρνηση σήμερα; Μάλλον δύσκολο. Όμως θα μπορέσουμε να έχουμε χάρη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αμέσως μετά το τέλος των διερευνητικών, δεν πάμε σε εκλογές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα να καλέσει όλα (κι όταν λέμε όλα εννοούμε... όλα) τα κόμματα και να συζητήσει, με το καθένα ξεχωριστά. Από τις συζητήσεις αυτές μπορεί να προκύψουν άλλου είδους συγκλίσεις. Και, στη συνέχεια, σε μια σύσκεψη πολιτικών αρχηγών (όλων των πολιτικών αρχηγών που εκπροσωπούνται στη Βουλή) να αποφασιστεί κοινό όνομα πρωθυπουργού και κυβέρνηση.

Αν αυτή η κυβέρνηση πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή κυβερνά κανονικά και με το... νόμο (το Σύνταγμα) έχοντας κανονικό πρόγραμμα να επιτελέσει. Κι όχι για να πάει τη χώρα στις εκλογές.

Πριν από λίγο, ο συνταγματολόγος Αντ. Μανιτάκης, εξηγώντας τη διαδικασία στην πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Σκάι, εμφανίστηκε ελαφρώς αισιόδοξος, ότι δε θα χρειαστεί νέα προσφυγή στις κάλπες τόσο σύντομα. Αν σκεφτούμε τις σχέσεις καθηγητή-μαθητή που διατηρεί με... γνωστό πολιτικό, μπορούμε κι εμείς να αισιοδοξούμε ότι δε θα τρέχουμε, αντί για τις παραλίες, στα εκλογικά τμήματα.

Σε διαφορετική περίπτωση, ξέρουμε το δρόμο: Κυβέρνηση με πρωθυπουργό την... πρώτη γυναίκα στην ιστορία της χώρας (την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, εκ Μεσσηνίας ορμώμενη). Αυτή η κυβέρνηση θα οδηγήσει τη χώρα σε νέα εκλογική αναμέτρηση, με λίστα κι όχι με ψηφοδέλτια που θα χρειάζεται σταυροδοσία.