Μία από τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές εταιρείες εμπορικών συναλλαγών και πιστώσεων στον κόσμο, αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να ασφαλίσει νέες εξαγωγές αγαθών προς την Ελλάδα, λόγω του κινδύνου εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη. >>>
Εταιρείες σαν την Euler Hermes αποζημιώνουν τους εξαγωγείς εάν οι πελάτες τους δεν μπορούν να πληρώσουν για το εισαγόμενο εμπόρευμα. Η ανησυχία της ΕΗ είναι ότι σε περίπτωση εξόδου της Αθήνας από το κοινό νόμισμα, πολλοί έλληνες εισαγωγείς θα υποχρεωθούν σε χρεοκοπία.
Οι εξαγωγές προς την Ελλάδα έχουν γίνει «πολύ πιο επικίνδυνες», σχολίασε χαρακτηριστικά η εταιρεία σε ηλεκτρονικό μήνυμα που έστειλε στο πρακτορείο Bloomberg, αποσαφηνίζοντας ωστόσο ότι η Euler Hermes εξακολουθεί να λειτουργεί υποθέτοντας πως η χώρα μας θα παραμείνει στην νομισματική ένωση.
«Θα καλύψουμε [μονάχα] τις αποστολές που βρίσκονται καθ' οδόν και εσωτερικές εμπορικές συναλλαγές», διευκρίνισε σήμερα η εκπρόσωπος της Euler Hermes, Μπετίνα Σάτλερ.
Η άρνηση ασφαλιστικών επιχειρήσεων να καλύψουν εξαγωγές προς τη χώρα μας μπορεί να προκαλέσει ελλείψεις προϊόντων στο ελληνικό λιανεμπόριο, καθώς κάποιοι εξαγωγείς ενδέχεται να αρνηθούν να συναλλαχθούν με έλληνες εμπόρους δίχως την προστασία που παρέχει η ασφάλιση.
Η κίνηση της Euler Hermes έρχεται στον απόηχο παρόμοιας απόφασης από την αυστριακή ασφαλιστική εταιρεία OeKB Versicherung AG, η οποία ανακοίνωσε στις 29 Μαΐου τον τερματισμό καλύψεως αποστολών προς την Ελλάδα, και της γαλλικής Coface SA, η οποία κοινοποίησε την πρόθεσή της να συναλλάσσεται μόνο με «τις υγιέστερες ελληνικές εταιρείες».