Συνάντηση με τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών που θα οριστεί ζητεί επειγόντως η ΚΕΔΕ. Όπως επισημαίνει, «ο συνδυασμός της κατάρρευσης του κεντρικού μηχανισμού του κράτους και της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου έχει καταστήσει εκρηκτικά τα ήδη μεγιστοποιημένα και πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι». >>>


«Τα οξυμένα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η παράταση της ακυβερνησίας έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία των δήμων και μας φέρνουν σε δύσκολη θέση απέναντι στις ανάγκες των συμπολιτών μας», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης

Τα επείγοντα θέματα που ζητά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας να αντιμετωπιστούν αφορούν στα εξής:

- Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, οι εγκρίσεις και οι αδειοδοτήσεις από τους κρατικούς φορείς, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα και γρήγορα τα έργα του ΕΣΠΑ, γεγονός που θα διασφαλίσει θέσεις εργασίας και στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

- Να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος αυτεπιστασίας στους δήμους, και τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.

- Να γίνει πράξη ό,τι προβλέπει ο νόμος 2190/1994 (άρθρο 14 παρ. 1) για την άρση της απαγόρευσης- λόγω της προκήρυξης εκλογών -των δίμηνων εποχιακών συμβάσεων απασχόλησης στους δήμους προκειμένου να αντιμετωπιστούν ιδιαιτέρως επείγουσες και σοβαρές ανάγκες και ειδικότερα για προσωπικό καθαριότητας, πυρασφάλειας, ναυαγοσώστες, προσωπικό για τις παιδικές κατασκηνώσεις, υδρονομείς άρδευσης, προσωπικό για τους παιδικούς σταθμούς και καθαρίστριες σχολικών μονάδων για το έτος 2012-2013.

- Να δοθούν άμεσα τα 23 εκ. ευρώ για την πυροπροστασία, τα οποία επίσης προέρχονται από ίδιους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα από τη ΣΑΤΑ.

Σε ό,τι αφορά στις οικονομικές εκκρεμότητες του πρώτου τετραμήνου η ΚΕΔΕ ζητά να δοθούν άμεσα η δόση Μαΐου από τους ΚΑΠ τα προνοιακά επιδόματα Μαρτίου –Απριλίου, η δόση των παρακρατηθέντων του 2012 και να ξεκινήσει η κατανομή των αναδρομικών όπως έχει συμφωνηθεί.

Σε ό,τι αφορά τον προγραμματισμό για τη μεταφορά των μαθητών κατά τη σχολική χρονιά 2012-2013, η ΚΕΔΕ σημειώνει ότι οι δήμοι δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες, ότι πολλοί διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι, δεν έχει εκδοθεί η τροποποιημένη ΚΥΑ για να προχωρήσουν οι διαδικασίες, ενώ το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν εγκρίνει πολλές συμβάσεις δήμων για τη μεταφορά μαθητών, με το σκεπτικό ότι αυτές δεν έχουν εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά – όπως ο νόμος ορίζει – από την αρμόδια Οικονομική Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά τα κοινωνικά προγράμματα που υλοποιούν οι δήμοι η ΚΕΔΕ ζητά:

1. Να δημοσιοποιηθεί εγκαίρως η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος (2012-2013) για τη Δομή Φύλαξης Παιδιών με τουλάχιστον τον ίδιο προϋπολογισμό, 175 εκ. ευρώ.

2. Να υπάρξει δέσμευση για συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και για τη συνέχιση της απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού μετά τις 30/6/2012 καθώς και να διασφαλιστεί χρηματοδότηση μέρους του προϋπολογισμού.

3. Να διευκρινιστεί άμεσα και μετά από σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΕ το πλαίσιο εφαρμογής του νέου προγράμματος «Κατ' οίκον φροντίδας συνταξιούχων».