Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι για το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί κάποιο ρήγμα στη βόρεια Ελλάδα από τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 3 τα ξημερώματα κα συντάραξε εκτός τη Βουλγαρία και σχεδόν ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα. Το SN μετέδωσε πρώτο το μέγεθος του σεισμού, σύμφωνα με στοιχεία που είχαμε από το Εργαστήριο Γεωφυσικής του ΑΠΘ. Την ίδια περίπου ώρα ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρικής Ακαδημίας Επιστημών Νικολάι Μιλόσεφ ε ενημέρωνε για σεισμό μεγέθους 6 βαθμών Ρίχτερ και τόνιζε ότι το μέγεθος προσέγγισε ένα άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες μέγεθος στη Βουλγαρία.
Η σεισμική δόνηση αναστάτωσε τη Σόφια, και όχι μόνο, χιλιάδες αγουροξυπνημένοι κάτοικοι της οποίας βγήκαν πανικόβλητοι στους δρόμους.

Μετά τον σεισμό ακολούθησαν περίπου 16 μετασεισμικές δονήσεις. Όπως συμβαίνει συνήθως όταν τεκτονικές πλάκες και στρώματα γης μετακινούνται, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δόκτωρ Μιλόσεφ σε δηλώσεις του στη δημόσιες ραδιοφωνία ΒΝΡ περίπου στις 04:00.
Διαφορετικό μέγεθος για τον σεισμό δίνει το γεωδυναμικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) που είχε αναφέρει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 5,8 βαθμών και έγινε σε σχετικά μικρό εστιακό βάθος 9 χιλιομέτρων, 23 χλμ. δυτικά-βορειοδυτικά της Σόφιας.
Το επίκεντρο του ισχυρού σεισμού εντοπίζεται ανάμεσα στη Σόφια και στην πόλη Πέρνικ, η οποία απέχει περίπου είκοσι χιλιόμετρα δυτικά της βουλγαρικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την πυροσβεστική και την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Βουλγαρίας.
Παρά την καταστροφική, όπως θεωρείται, ισχύ του σεισμού, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις της εθνικής υπηρεσίας της Βουλγαρίας στις 05:00 είχε αναφερθεί μόνο η κατάρρευση ενός σπιτιού, στο χωριό Ρουντάρτσι στα δυτικά περίχωρα της Σόφιας.
Ωστόσο, θύματα δεν έχουν αναφερθεί ούτε στην προκειμένη περίπτωση (οι κάτοικοι δεν βρίσκονταν στο σπίτι αυτό), ούτε αλλού. Υπήρξε πάντως απομάκρυνση των κατοίκων από μια μονοκατοικία στην Πέρνικ, όπως και σε μια πολυκατοικία σε νότια περιοχή της Σόφιας, εξαιτίας των μεγάλων ρωγμών, που σχηματίστηκαν στους τοίχους.
Σε συναγερμό τέθηκαν οι νοσοκομειακές και ιατρικές υπηρεσίες της γειτονικής χώρας καθώς οι Βούλγαροι ιατροί δεν προλαβαίνουν να φροντίσουν τα πολυάριθμα κρούσματα πανικού, τα συμπτώματα ταχυκαρδίας και νευρικούς κλονισμούς κατοίκων της Σόφιας. Αρκετοί πολίτες έχασαν τις αισθήσεις τους από τον πανικό τους, μετέδωσαν δημοσιογράφοι της ΒΝΡ από νοσηλευτικά κέντρα της Σόφιας.
Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δύο φορές ενημέρωσε τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ και μία τη δήμαρχο της Σόφιας Ιορδάνκα Φαντάκοβα ο διευθυντής του Γεωφυσικού ινστιτούτου από τις 03:00 ως τις 04:00, όπως είπε ο ίδιος ο δόκτωρ Μιλόσεφ στη δημόσια ραδιοφωνία.
Ο σεισμός έγινε περισσότερο αισθητός σε δύο άξονες: Δύση-Ανατολή (Πέρνικ-Σόφια-Στάρα Ζαγορά) και Βορράς-Νότος (Πέρνικ-Μπλαγκόεφγραντ-Βόρεια Ελλάδα), όπως ανακοινώθηκε.
Το μέγεθος των Ρίχτερ ξύπνησε χιλιάδες κατοίκους πόλεων και χωριών σε απόμακρες άκρες της χώρας, όπως φάνηκε από πολυάριθμα τηλεφωνήματα ακροατών. Δεκάδες κάτοικοι της Σόφιας και άλλων πόλεων καλούσαν την δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ τα χαράματα.
Ο διευθυντής του Γεωφυσικού Ινστιτούτου της Βουλγαρίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρχει συσχέτιση της ισχυρής δόνησης στη Σόφια και του πρόσφατου καταστροφικού σεισμού στην Εμίλια Ρομάνια, στην Ιταλία.
Επειδή η απόσταση ανάμεσα στους δύο σεισμούς είναι τόσο μεγάλη, μπορεί να γίνεται λόγος για χρονική σύμπτωση και μόνο, σύμφωνα με τον Βούλγαρο σεισμολόγο.
Ως εκ θαύματος, μόνο πεσμένες καμινάδες, ρωγμές στους σοβάδες τοίχων κατοικιών και άλλες μικροζημιές είχαν αναφερθεί στην Πέρνικ, στη Σόφια και άλλες πόλεις ως τις 05:00.
Η ισχυρότερη μετασεισμική δόνηση, περίπου 4 βαθμών Ρίχτερ, σημειώθηκε περίπου στις 04:30.
Ραδιοτηλεοπτικά και ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Βουλγαρίας μεταδίδουν συνεχώς ιατρικές συμβουλές και καλούν τους πολίτες να διατηρούν την ψυχραιμία τους και να παίρνουν (ελαφριά) καταπραϋντικά φάρμακα, σε περίπτωση που αντιμετωπίζουν νευρολογικά προβλήματα.
Το επιτελείο αντιμετώπισης κρίσιμων καταστάσεων του Δήμου της Σόφιας ενεργοποίησε αμέσως η δήμαρχος Ιορδάνκα Φαντάκοβα, η ομόλογος της οποίας στην Πέρνικ δήλωσε στη ραδιοφωνία ΒΝΡ, ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το κοντινό φράγμα «Στουντένα», το τοίχος του οποίου βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση, ενώ δεν έχουν εντοπιστεί ρωγμές.
Η σεσμική δόνηση σημειώθηκε δύο ημέρες μετά το φονικό σεισμό της Κυριακής στην Ιταλία, από τον οποίο έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι και χιλιάδες έμειναν άστεγοι στην περιοχή Εμίλια Ρομάνια.

Ταρακουνήθηκε και η βόρεια Ελλάδα
Αισθητός σε αρκετές περιοχές της Β. Ελλάδας έγινε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε κοντά στη Σόφια. Όπως ανακοινώθηκε από το Σεισμολογικό Σταθμό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), η σεισμική δόνηση ήταν εντάσεως 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το δε επίκεντρό της εντοπίζεται 15 χλμ. δυτικά της Σόφιας, σε απόσταση 210 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με τους σεισμολόγους του ΑΠΘ, η συγκεκριμένη περιοχή έχει δώσει στις αρχές του 19ου αιώνα σεισμό αντίστοιχου μεγέθους με το σημερινό (από 6 έως 6,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ). Οι ίδιοι, πάντως, εκτιμούν ότι ο σεισμός της Σόφιας δεν συνδέεται με αυτόν που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη Β. Ιταλία, αλλά ούτε με κάποιο ρήγμα της Ελλάδας.
Πάντως, η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους περιοχών της Θράκης, της Ανατολικής και Κεντρικής Μακεδονίας (ακόμη και της Θεσσαλονίκης), που έντρομοι ξύπνησαν τα ξημερώματα από τα κρεβάτια τους.
Ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Κωνσταντίνος Παπαζάχος, δήλωσε στο ΑΜΠΕ πως «η γένεση του σεισμού στη Βουλγαρία και το μέγεθος του δεν μπορούν να προκαλέσουν αναστάτωση στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορούν να αλλάξουν το πεδίο των τάσεων, τις δυνάμεις που ασκούνται, και να επηρεάσουν τη σεισμικότητα στον ελλαδικό χώρο».
Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο ο πρόσφατος σεισμός στη Βόρεια Ιταλία δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα που έδωσε το σεισμό στη Βουλγαρία. «Το ρήγμα κοντά στη Σόφια είναι γνωστό και μας έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς στο παρελθόν. Το 1618 είχαμε δόνηση 6,2 Ρίχτερ, το 1818 έναν ισχυρό σεισμό 7,2 Ρίχτερ, ενώ το 1858 σημειώθηκε δόνηση 6,6 Ρίχτερ».
Ωστόσο δεν υπάρχει καμία ανησυχία και δεν πρέπει να συνδέεται με τις μικρές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη: «Το μέγεθος του σεισμού στη Βουλγαρία και η απόσταση του δεν μπορούν να μας επηρεάσουν. Σεισμοί της τάξεως έως 4 Ρίχτερ, όπως αυτόν που έγινε πριν από λίγες μέρες στη Θεσσαλονίκη, σημειώνονται πολύ συχνά, καθημερινά στον ελλαδικό χώρο. Δεν είναι δυνατόν να αξιολογηθούν ως κάτι το σοβαρό και δεν προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία», κατέληξε ο καθηγητής.