Σαν σήμερα πριν 57 χρόνια ο Νίκος Καζαντζάκης ένας από τους σημαντικότερους μυθιστοριογράφους,ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς διώκεται για θρησκευτικούς λόγους. >>>

Ο Νίκος Καζαντζάκης αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες λογοτέχνες και ως ο περισσότερο μεταφρασμένος παγκοσμίως.
Ο κρητικός λογοτέχνης έγινε ακόμα γνωστότερος από τη μεταφορά των έργων του στον κινηματογράφο (''Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται'',''Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά'' και ο ''Τελευταίος Πειρασμός'').
Το Μάιο του 1955 η ορθόδοξη εκκλησία εκκινούσε τη δίωξη του.Κατηγορήθηκε ως ιερόσυλος,με βάση  αποσπάσματα από το έργο του ''Καπετάν Μιχάλης'' και το σύνολο του περιεχομένου του ''Τελευταίου Πειρασμού'' έργο το οποίο δεν είχε ακόμα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.
Η Ιερά Σύνοδος με έγγραφο της ζητούσε από την κυβέρνηση την απαγόρευση των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη με τον ίδιο να απαντάει στις απειλές της εκκλησίας για τον αφορισμό του με επιστολή που έχει μείνει στην ιστορία όπου  ανέφερε ''Μου δώσατε μια Κατάρα, Άγιοι Πατέρες,σας δίνω μια ευχή: Σας εύχομαι να ΄ναι η συνείδηση σας τόσο καθαρή όσο η δική μου και να είστε τόσο ηθικοί και θρήσκοι όσο είμαι εγώ''.
Τελικά η Εκκλησία της Ελλάδος δεν τόλμησε να προχωρήσει στον αφορισμό του Νίκου Καζαντζάκη,καθώς ήταν αντίθετος σε κάτι τέτοιο ο Πατριάρχης Αθηναγόρας.Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος όμως τον καταράστηκε και το όνομα του εξακολουθεί να φέρει μέχρι και σήμερα αυτό το στίγμα της Εκκλησίας.Ο ''Τελευταίος Πειρασμός'' έχει θέση και στον κατάλογο των Απαγορευμένων Βιβλίων της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.το καταργηθέν πλέον Index Librorum Prohibitorum.Ο Καζαντζάκης απέστειλε σχετικό τηλεγράφημα στην Επιτροπή του Index με τη φράση του Χριστιανού απολογητή Τερτυλλιανού ''Στο δικαστήριο σου,Κύριε,κάνω έφεση''
Τη μέρα του θανάτου του η σύζυγος του Ελένη Καζαντζάκη ζήτησε από την Εκκλησία της Ελλάδος τεθεί η σορός του σε λαϊκό προσκύνημα,επιθυμία την οποία απέρριψε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Θεόκλητος.
Στον τάφο του  στην ντάπια Μαρτινέγκο,πάνω στα Βενετσιάνικα τείχη χαράχθηκε όπως θέλησε ο ίδιος η επιγραφή ''Δεν Ελπίζω τίποτα,Δεν φοβούμαι τίποτα,Είμαι Λεύτερος''