Σε ειδική της έκδοση η Εθνική Τράπεζα παρουσιάζει τα αποτελέσματα μελέτης η οποία αποτιμά τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της επιστροφής της Ελλάδας σε δικό της νόμισμα. >>>Είναι κρίσιμο να σημειωθεί ότι η μελέτη έχει γίνει με σενάριο ήπιας μετάπτωσης στο νέο νόμισμα και οι οικονομολόγοι της Τράπεζας σημειώνουν ότι εάν η χρεοκοπία είναι ανεξέλεγκτη οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που περιγράφονται.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, μία έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε κατά μέσο όρο τη μείωση στο μισό των εισοδημάτων αφού θα καταγραφόταν μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος κατά τουλάχιστον 55% σε ευρώ.
 
Η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας εκτιμά ότι η μείωση στα εισοδήματα των οικονομικά ασθενέστερων θα είναι σημαντικότερη λόγω της σημαντικής υποτίμησης του νέου νομίσματος (65% σε ονοματικούς όρους), της βαθύτερης ύφεσης που θα φτάσει το 22% επιπλέον της συρρίκνωσης κατά 14% την περίοδο 2009 - 2011 και της αύξησης της ανεργίας στο 34%.

Οι οικονομολόγοι της τράπεζας εκτιμούν ότι το κράτος θα εξαναγκαζόταν σε νομισματική χρηματοδότηση των αναγκών του, δημιουργώντας ένα πληθωριστικό αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο που στην αρχή θα έφτανε τα επίπεδα του 30%. Έτσι οι αυξήσεις τιμών εισαγόμενων αγαθών και ονομαστικών τιμών θα ακύρωναν αυτοστιγμή το πιθανό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που θα μπορούσε να δημιουργήσει η υποτίμηση.

Ταυτόχρονα η δυσκολία πρόσβασης σε συνάλλαγμα που θα δημιουργούσε η έξοδος από το ευρώ θα είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να αθετούσε το μεγαλύτερο τμήμα των υποχρεώσεών της στους δανειστές (325 δισ. ευρώ), γεγονός που θα επιδρούσε όχι μόνο στις διακρατικές σχέσεις της χώρας αλλά και στις συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό. Αυτό, σύμφωνα με την τράπεζα, θα είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και τη δυσκολία πρόσβασης σε βασικά αγαθά και ειδικά σε καύσιμα, φάρμακα και αναγκαίες πρώτες ύλες.
 
Μάλιστα οι οικονομολόγοι της τράπεζας επισημαίνουν ότι οι παραπάνω συνέπειες εκτιμώνται σε ένα σενάριο ήπιας μετάπτωσης στο νέο νόμισμα, σημειώνοντας ότι εάν η χρεοκοπία είναι ανεξέλεγκτη οι επιπτώσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Σημαντική είναι τέλος η πρόταση που περιλαμβάνει η μελέτη για αλλαγές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στο πλαίσιο του μνημονίου, στην κατεύθυνση στήριξης των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού αν και επισημαίνεται ότι η έγκριση των αλλαγών αυτών προϋποθέτει μία απόφαση της Συνόδου Κορυφής και στη συνέχει την επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, σύμφωνα με τη μελέτη, στο βαθμό που εξασφαλιζόταν μία αξιόπιστη πολιτική δέσμευση για αποφασιστική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και επίτευξη των αναπροσαρμοσμένων δημοσιονομικών στόχων. Πρόκειται για αναθεωρήσεις που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη στήριξη της κοινωνίας στο πρόγραμμα, οι οποίες περιλαμβάνουν την επέκταση της χρονικής διάρκειας προσαρμογής και την αυξημένη πρόνοια για τις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες που δοκιμάζονται από την κρίση. «Οι εταίροι μας πιθανό να αντιμετώπιζαν με μεγαλύτερη ευελιξία τις προαναφερόμενες προσαρμογές και την επιπρόσθετη χρηματοδότηση που απαιτείται» τονίζει η μελέτη των οικονομολόγων της Εθνικής Τράπεζας.