Θύμα μεγάλης απάτης, η οποία εξιχνιάστηκε από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τις ισπανικές αρχές, μέσω EUROPOL, έπεσε Ελληνίδα δικηγόρος 46 ετών. >>>Οι απατεώνες, με την μέθοδο της λεγόμενης «Νιγηριανής Απάτης», κατάφεραν να αποσπάσουν 415.000 ευρώ από την δικηγόρο, πείθοντας την ότι είναι δικαιούχος μεγάλης κληρονομιάς.
 
Για την υπόθεση συνελήφθη πριν από περίπου τρεις μήνες, από τις αστυνομικές αρχές της Ισπανίας, στη περιοχή Alcorcon της Μαδρίτης, ένας αλλοδαπός, μέλος της σπείρας, ενώ η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκεται σε συνεργασία με τις Ισπανικές Αρχές, για την πλήρη διαλεύκανση, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή του συλληφθέντα και σε άλλες ανάλογες παράνομες πράξεις.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν η 46χρονη κατήγγειλε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ότι άγνωστα άτομα, με τα οποία είχε επικοινωνία, από τα τέλη Οκτωβρίου 2011 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2012, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων (e-mails), αλλά και τηλεφωνικών επαφών, την είχαν πείσει ότι ήταν κληρονόμος ύψους 12.500.000 δολαρίων.

Οι δράστες, με διάφορα τεχνάσματα, είχαν καταφέρει και τους είχε καταβάλει, συνολικά το χρηματικό ποσό των 415.000 ευρώ, μέσω εταιρείας ταχυμεταφορών αλλά και μιας ισπανικής Τράπεζας.
 
Από τη διαδικτυακή έρευνα που διεξήγαγε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τη ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, με την συνεργασία της αντίστοιχης ισπανικής υπηρεσίας, εντοπίστηκε και συνελήφθη στις αρχές Μαρτίου, στη Μαδρίτη, από τις Ισπανικές Αρχές, ο αλλοδαπός, μέλος της σπείρας.

Στον τραπεζικό λογαριασμό του βρέθηκαν και άλλα χρηματικά ποσά ύψους περίπου 500.000 ευρώ, που προέρχονταν από παρόμοιες απάτες.

Από την Αστυνομία επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος, αποτελεί έναν από τους πλέον γνωστότερους τρόπους εξαπάτησης σε διεθνές επίπεδο, που είναι γνωστός ως «Νιγηριανές Απάτες», με μεγάλο αριθμό θυμάτων και στη χώρα μας.

Για το λόγο αυτό η ΕΛΑΣ καλεί τους χρήστες του διαδικτύου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε μηνύματα που τους υπόσχονται ότι θα κερδίσουν χρήματα, να μην απαντούν στα μηνύματα αυτά και να μην δίνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να ενημερώνουν άμεσα τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο τηλέφωνο 11012 ή στο 11012@hellenicpolice.gr