Θερινό σχολείο νανοτεχνολογίας, το μοναδικό στο είδος του σε ολόκληρη την Ευρώπη, πρόκειται να λειτουργήσει και φέτος στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της επιστημονικής πολυεκδήλωσης NANOTECHNOLOGY 2012. >>>


Το σχολείο, που θα παραμείνει ανοιχτό από 30 Ιουνίου μέχρι 7 Ιουλίου, θα παρακολουθήσουν περίπου 100 φοιτητές και ερευνητές από 35 χώρες, από τα Βαλκάνια μέχρι την Ιαπωνία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Κίνα και το Ιράν, ενώ στη διάρκειά του θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της νανοτεχνολογίας.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τρία σχολεία ...σε ένα, αφού τα μαθήματα που θα παραδοθούν θα έχουν ως αντικείμενο, πρώτον, τις νανοεπιστήμες/νανοτεχνολογίες, δεύτερον τα οργανικά ηλεκτρονικά (πχ, εύκαμπτα φωτοβολταϊκά) και, τρίτον, τη νανοϊατρική.

Σε ό,τι αφορά τη νανοϊατρική, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εφαρμογές αναγεννητικής ιατρικής, οι βιοαισθητήρες, αλλά και οι τεχνολογίες «drug delivery» που θα παρουσιαστούν στους συμμετέχοντες, οι οποίες αφορούν την ελεγχόμενη μεταφορά ενός φαρμάκου σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος ή και διαγνωστικές τακτικές (για παράδειγμα μέσω της χρήσης μικροσκοπικών καμερών). Παράλληλα, οι φοιτητές και ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα μικρό πείραμα με τη χρήση μικροσκοπίου ατομικών δυνατοτήτων (nano-applicator).

«Πρόκειται για μοναδικό εκπαιδευτικό γεγονός σε ολόκληρη την Ευρώπη αφού διδάσκονται οι τελευταίες εξελίξεις σε όλους τους τομείς της Νανοτεχνολογίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Nanotexnology 2012, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Ποιοι θα διδάξουν στο σχολείο; «Κάθε φορά προσπαθούμε να έχουμε διεθνούς κύρους καθηγητές, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Νανοεπιστήμης και της έρευνας απ’ όλο τον κόσμο και νέα γνωστικά αντικείμενα. Για παράδειγμα φέτος για πρώτη φορά στο Θερινό Σχολείο Νανοϊατρικής έχει συμπεριληφθεί και το μάθημα της Αναγεννητικής Ιατρικής», εξήγησε η Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, υπεύθυνη για τα θέματα Νανοϊατρικής του Θερινού Σχολείου.

Η παρακολούθηση των μαθημάτων ολοκληρώνεται με εξετάσεις και δίνεται βεβαίωση παρακολούθησης, στην οποία αναγράφεται η βαθμολογία των εξετάσεων. Η βεβαίωση αυτή μπορεί να αναγνωριστεί από τα οικεία τμήματά των φοιτητών για την πίστωση διδακτικών μονάδων ECTS (European Credit Transfer System). Τα μαθήματα απευθύνονται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές και ερευνητές, ενώ ορισμένα από αυτά τα παρακολουθούν και καθηγητές.

Σε ό,τι αφορά το πολυγεγονός Nanotechnology 2012, η φετινή διοργάνωση υλοποιείται με την υποστήριξη της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας και άλλων ελληνικών και ξένων οργανισμών και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και του δήμου Θεσσαλονίκης. Η Νanotechnology 2011 είχε συγκεντρώσει περισσότερες από 600 παρουσιάσεις και 2.000 ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές και επαγγελματίες.

Η διοργάνωση περιλαμβάνει: 
-τη 2η Διεθνή Έκθεση για τις Nανοτεχνολογίες και τα Οργανικά Ηλεκτρονικά «NΑΝΟΤΕΧNOLOGY 2012Expo» (2-6 Ιουλίου), 
-το 5ο Διεθνές Συμπόσιο για τα Εύκαμπτα Οργανικά Ηλεκτρονικά «ISFOE-12» (2-5 Ιουλίου) και 
-το 9ο Διεθνές Συνέδριο για τις Νανοεπιστήμες και Νανοτεχνολογίες «NN12» (3-6 Ιουλίου).

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα http://www.nanotexnology.com/