Δεν τελείωσε καλά –καλά ο φετινός διαγωνισμός της EUROVISION στο Μπακού του Αζερμπαιτζάν και τα σενάρια μαζί με τις φήμες σχετικά με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Κύπρου στη διοργάνωση της Σουηδίας άρχισαν ήδη να >>>
συζητιούνται, από στόμα σε στόμα, σε πρώτη φάση , και όχι επίσημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Λάμπη Ταγματάρχη βρίσκεται επιστολή από νέους δημιουργούς και απλούς πολίτες που του ζητούν αλλαγή πλεύσης στη συμμετοχή. Του προτείνουν μάλιστα και ονόματα συνθετών και ερμηνευτών , πολλοί εκ των οποίων δεν είναι τόσο δημοφιλείς όσο οι ποπ καλλιτέχνες, αλλά έχουν ήδη κοινό στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε περίπτωση που η Ελλάδα προκρίνει λύση τύπου Παπαρίζου , τότε θα απευθυνθεί είτε στην Ελληνοβελγίδα Κατερίνα Αυγουστάκη , είτε στη Σουηδέζα που ερμηνεύει στα Ελληνικά Σοφία Μπέρντσον.
Οι δύο αυτές λύσεις συμφέρουν την ΕΡΤ καθώς ανήκουν σε δυναμικό εταιριών με διεθνή θέση στην αγορά και δυνατούς χορηγούς, απαραίτητους για τις δαπάνες που θα προκύψουν. 
Σε περίπτωση που προκρίνει λύση εσωτερικού τύπου τότε θα απευθυνθεί στον ίδιο το διευθυντή ραδιοφωνίας της ΕΡΑ και σπουδαίο δημιουργό Δημήτρη Παπαδημητρίου για να γράψει τραγούδι που θα ερμηνεύσει είτε η Φωτεινή Δάρρα , είτε ο Μάριος Φραγκούλης. Άλλωστε η συνεργασία Παπαδημητρίου-Δάρρα είχε αποσπάσει εξαιρετικά σχόλια στην έναρξη του τελικού του διαγωνισμού στην Αθήνα το 2006. Ωστόσο το ρεπορτάζ λέει πως ο  Παπαδημητρίου προς τιμήν του  εκτιμά ότι υπάρχει ηθικό ζήτημα εάν του ανατεθεί κάτι τέτοιο τόσο γιατί είναι διευθυντής της ραδιοφωνίας,  όσο και γιατί είναι ζευγάρι στη ζωή με τη Δάρρα. Άλλωστε και ο κ.Ταγματάρχης δεν προέβη ποτέ σε μία τέτοια κίνηση και πρόταση  γιατί , αν και καλλιτεχνικά άρτια , ωστόσο θα ήταν «ελαφρώς άδικη» για τους άλλους δημιουργούς.

Τι λέτε για Μόνικα;
Τα άλλα ονόματα που παίζουν είναι η δημοφιλής στην Ελλάδα και το εξωτερικό Μόνικα, η βασίλισσα της funk soul στην Ελλάδα Sugahspank, το αστέρι της hip hop και στενή συνεργάτιδα των ACTIVE MEMBER Sadazhninia, η τζαζ-μπλουζ Θεσσαλονικιά  που ζει μόνιμα και κάνει καριέρα στο Λονδίνο Αθηνά Ανδρεάδη και το νεωτεριστικό συγκρότημα της electro progressive Sequence Theory Project που φέτος έκανε αίσθηση σε Αυστρία , Ελβετία και Γερμανία με το τραγούδι «Angel’s Lullaby». Παίζει επίσης το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη «MODE» που έχει κοινό στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο και κυρίως σε Ισραήλ ,Μάλτα και Τουρκία μέσω Youtube. Δεν αποκλείεται επίσης το σενάριο με Νατάσα Μποφίλιου ή Ελεονώρα Ζουγανέλη ή Μελίνα Ασλανίδου , καθώς για τις δύο πρώτες  φαν τους έχουν ήδη φτάξει ειδική σελίδα στο FACEBOOK, ενώ η τελευταία συνεργάζεται τον τελευταίο καιρό με την παλιά καραβάνα του διαγωνισμού Ζέλικο Ζοξίμοβιτς.  
Παράλληλα πέφτουν στο τραπέζι και ονόματα νεών συνθετών όπως ο Καβαλιώτης Νίκος Λυμπεράκης και ο Κυπριακής καταγωγής Μιχάλης Αβραμίδης, γιος του συγγραφέα Όμηρου Αβραμίδη.
Τέλος υπάρχουν και οι διεθνείς λύσεις που φαίνεται ότι είναι και οι πιο μακρινές και λιγότερο εφικτές. Αυτές περιλαμβάνουν τις Ελληνικής καταγωγής super stars Kelly Clarkson (με τα πολλά Νο 1 σε ΗΠΑ και Μ.Βρετανία) , Orianthi Panagaris (κιθαρίστρια του Michael Jackson), Vassy με τα hits σε Αυστραλία, Ν.Αφρική,  Καναδά και Ν.Ζηλανδία  και Arianna Savalas (η κόρη του τηλεοπτικού Κότζακ και πνευματική αδελφή της Τζένιφερ Άνιστον). Όλα αυτά παίζουν σε επίπεδο συζητήσεων, προτάσεων, φημών και σκέψεων. Τίποτα δεν αποκλείεται.  Άλλωστε η ΕΡΤ και το ΡΙΚ δεν έχουν  επιβεβαιώσει ακόμη τη συμμετοχή τους  για του χρόνου, ενώ για την ΕΡΤ  εκκρεμεί και το συμβόλαιο με τη UNIVERSAL που είναι 1+1. 
Σε ότι αφορά στο ΡΙΚ αναμένεται να κινηθεί είτε στην ίδια κατεύθυνση με την ΕΡΤ είτε σε λύσεις τύπου Αδάμου. Μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν ξεκαθαρίσει ζητήματα συμμετοχής και μέχρι το φθινόπωρο ο τρόπος επιλογής και εκπροσώπησης και για τις δύο χώρες το 2013.
________________________________________________________