Στο 6% ετησίως θα αναπτυχθεί η διαδικτυακή οικονομία ως το 2015. Αυτό δείχνει έρευνα που έγινε με την υποστήριξη της Google, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στο συνέδριο “Export Summit: roadmap to growth”.  >>>



Το συνέδριο έχει προγραμματισθεί να διεξαχθεί στις 03-04 Μαΐου 2012 στη Θεσσαλονίκη, στο Ξενοδοχείο Hyatt Regency Thessaloniki. Το διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ). Τα μέλη του παρουσίασαν, σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Συνδέσμου, το τελικό πρόγραμμα.
 
Την εναρκτήρια ομιλία θα απευθύνει ο Υπεύθυνος Εταιρικής Πολιτικής και Επικοινωνίας της Google, κ. Διονύσης Κολοκοτσάς παρουσιάζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει το Διαδίκτυο για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του εξαγωγικού χαρακτήρα των επιχειρήσεων, βάσει και των αποτελεσμάτων μελέτης που διεξήγαγε η εταιρία “The Boston Consulting Group” με την υποστήριξη της Google. 

Τι δείχνει η μελέτη της Google
Σύμφωνα με τη μελέτη, η διαδικτυακή οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί 6% ετησίως, φτάνοντας τα €3,6 δισ. το 2015. Ωστόσο, με την άμεση εφαρμογή μιας σειράς συγκεκριμένων παρεμβάσεων, η συνεισφορά του Διαδικτύου στην ελληνική οικονομία μπορεί να διπλασιαστεί και να φτάσει το 2015 τα €6,5 δισ. Αυτό κρύβει μια τεράστια ευκαιρία, καθώς το διαδίκτυο μπορεί να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των Ελληνικών επιχειρήσεων στη διεθνή αγορά συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ανάκαμψη της Ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, Manager στην Deloitte Business Solutions(σ.σ. είναι η εταιρία που σε σχέδιο μελέτης πρότεινε την κατάργηση του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων κι έχει κάνει και τη μελέτη βιωσιμότητας των δημοτικών μέσων ενημέρωσης του δήμου Θεσσαλονίκης), θα παρουσιάσει την επισκόπηση του διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος και αγορών και συγκεκριμένα θα αναφερθεί στα θέματα: επισκόπηση παγκόσμιου εμπορίου, τάσεις και προοπτικές στο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, megatrends που αναμένεται να επηρεάσουν το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις αγορές στο άμεσο μέλλον.

Οι εξαγωγές θα φέρουν ανάκαμψη υποστηρίζουν οι βιομήχανοι
Με θέμα «Το εξαγωγικό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας σήμερα» θα απευθύνει ομιλία ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Χάρης Κυριαζής. Στην ομιλία του ο κ. Κυριαζής θα αναφερθεί στην κατεπείγουσα ανάγκη αναβάθμισης της εξαγωγικής ωριμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων ως βασικό μοχλό ανάκαμψης και ανάπτυξηςτης εθνικής οικονομίας, ιδιαίτερα δε, σε περιόδους οικονομικής κρίσης. 

Θα τονίσει την πάγια θέση του ΣΕΒ ότι, σε πείσμα των κυρίαρχων αντιλήψεων, η Ελλάδα σήμερα μπορεί και ναπαράγει και να σταθεί στο διεθνές περιβάλλον. Το αποδεικνύουν, χαρακτηριστικά, οι σύγχρονες μεγάλες επιχειρήσεις που εκπροσωπεί ο ΣΕΒ αλλά και οι μικρές επιχειρήσεις – υποδείγματα που πετυχαίνουν, με στρατηγικό προσανατολισμό στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια παντού.
 
Στη συνέχεια, ο Δρ. Τάσος Αλεξανδρίδης, Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, θα παρουσιάσει την έρευνα του ΣΕΒΕ με θέμα: «Η θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη διεθνών συναλλαγών». Πιο αναλυτικά, ο κ. Αλεξανδρίδης, αφού κάνει τη σκιαγράφηση της τρέχουσας δομής των ελληνικών εξαγωγών, θα παρουσιάσει τους κλάδους που εμφανίζουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις διεθνείς αγορές για την Ελλάδα – «εξαγωγικές ευκαιρίες» καθώς και το τριετές πλάνο προβλέψεων της πορείας των εξαγωγών ανά κλάδο στις διεθνείς αγορές.

Φταίει μόνον η κρίση;
Η ενότητα ΙΙ με θέμα την «Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών» θα ξεκινήσει με την εισήγηση του Δρ. Νίκου Δημητριάδη, Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρίας Marketing και Στρατηγικής Επικοινωνίας Touchpoint, ο οποίος έχει βραβευτεί με δύο από τα πιο διάσημα διεθνή βραβεία στον τομέα εταιρικής επικοινωνίας(IPRA και SABRE, 2009). Ο Δρ. Δημητριάδης στην εισήγησή του με θέμα: «Crisis Brand Communications για την Ελλάδα και τα ελληνικά προϊόντα», θα τοποθετηθεί στα θέματα:
-Φταίει μόνο η οικονομική κρίση στην Ελλάδα;
-Ποια είναι η θετική πλευρά για την Ελλάδα σήμερα; Είναι η κατάσταση αναστρέψιμη;
-Τι έρχεται μετά;

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Δημήτρης Λακασάς, με σύνθημα «Η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα προέλθει από τον ιδιωτικό τομέα και την εξωστρέφεια», θα παρουσιάσει στους συμμετέχοντες του συνεδρίου την πρόταση του ΣΕΒΕ για την Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών. Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής είναι να παράγουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες, για να εξάγονται με επιτυχία στις διεθνείς αγορές και να υποκαταστήσουμε τις εισαγωγές από ελληνικά προϊόντα.
 
Μετά την παρουσίαση του ΣΕΒΕ θα ακολουθήσει panel discussion, το οποίο θασυντονίσει ο κ. Παντελής Σαββίδης, Προϊστάμενος του τμήματος Διεθνών Συνεργασιών της ΕΡΤ-3, στο οποίο θα τοποθετηθούν πάνω στην Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών οι: κ.Χάρης Κυριαζής, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος ΣΕΒ, Ζωρζέττα Λάλη, Γραφείο Ευρωπαϊκής Ένωσης, Task Force για την Ελλάδα, Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος, Πρόεδρος ΕΕΔΕ,Νικόλαος Μπακατσέλος, Πρόεδρος Eλληνο-αμερικάνικου Επιμελητηρίου Β. Ελλάδος,Νικόλαος Πέντζος, Πρόεδρος ΣΒΒΕ, Αναστάσιος Τζήκας, Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΘ,Κωνσταντίνος Χαντζαρίδης, Αντιπρόεδρος ΕΣΕΕ. 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο συνέδριο. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει δείπνο με επίσημο ομιλητή τον Πρόεδρο και Επιστημονικό Διευθυντή του ΚΕΠΕ, Καθηγητή Παναγιώτη Κορλίρα.

Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου, 04 Μαϊου 2012 θα ξεκινήσει με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «Βελτίωση της ανταγωνιστικής λειτουργίας των επιχειρήσεων: πληροφόρηση – χρηματοδότηση – ανθρώπινο δυναμικό» που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΒ και ο ΣΕΒΕ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Συντονιστής της Μονάδας Καινοτομίας & Εξωστρέφειας του ΣΕΒ, ο οποίος και θα αναδείξει τα βασικά συστατικά ενός σχεδίου ανάπτυξης της εξαγωγικής ωριμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. 

Στη συνέχεια ο Δρ. Gian Carlo Bertoni, Πρόεδρος, ASSOCORCE – International Trade Development Association, Promotion and Marketing Dep., SIMEST SpA, o κ. Hasse Karlsson, Πρόεδρος, International Association of Trade Training Organisations (IATTO) και ο κ. Γιώργος Μοσχοβάκης, Εμπορικός Διευθυντής KLEEMANN AEBE, θα τοποθετηθούν σε ερωτήματα αναβάθμισης της ανταγωνιστικής ικανότητας των επιχειρήσεων με οδηγό την εξωστρέφεια.

Τα workshop του Συνεδρίου
Η τρίτη ενότητα του συνεδρίου περιλαμβάνει την υλοποίηση των πρακτικών workshopsγια τις εξαγωγές, τα οποία θα διεξαχθούν παράλληλα.

Συγκεκριμένα, στο workshop «Διεθνείς Πωλήσεις και μάρκετινγκ», το οποίοσυντονίζει ο σύμβουλος επιχειρήσεων κ. Τάσος Κυριακίδης, θα αναλυθούν οι ακόλουθες ενότητες:

1. «Ανάπτυξη νέων προϊόντων», με εισηγητές τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της DK Consultants, κ. Δημήτρη Καραβασίλη, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της ISOMAT, κ. Θάνο Τζιρίτη και τον Αντιπρόεδρο της Διοικούσας επιτροπής του ΔΙΠΑΕ, Δρ. Νικόλαο Μουσιόπουλο, ο οποίος θα μιλήσει από την πλευρά της έρευνας των πανεπιστημίων και πώς αυτή βοηθάει τις επιχειρήσεις.

2. «Branding», με εισηγητές τον Διευθύνοντα σύμβουλο της Touchpoint Δρ. Νικόλαο Δημητριάδη και τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Colibri, κ. Χρήστο Χέλμη.

3. «Προώθηση προϊόντων (& μέσω του διαδικτύου)», με εισηγητές τον κ. Δημήτρη Κόσσυφα, Head of Domestic Sales της Google, τον R&D Director της Entersoft, κ. Σταύρο Μένεγο, τον Διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Κτήμα Γεροβασιλείου, κ. Βαγγέλη Γεροβασιλείου.

Στο τέλος του workshop θα γίνει παρουσίαση της online πλατφόρμας «Made in Greece», από τον κ. Γιώργο Βλάχο.

Στο workshop «Διεθνοποιημένα εφοδιαστικά δίκτυα», στο οποίο είναι συντονιστής οΚαθηγητής Ελευθέριος Ιακώβου, Πρόεδρος στην Ελληνική Εταιρεία Logistics Β. Ελλάδος θα αναπτυχθούν τα θέματα:

1. «Πρόσβαση σε globalized intermodal supply chain networks», με εισηγητές τον κ. Κωνσταντίνο Γκρίνια, Διευθυντή Ανάπτυξης στον Οργανισμό Λιμένος Ηγουμενίτσας και τον κ. Thorsten Biermann, Διευθύνοντα Σύμβουλο στην Express-Interfracht.

2. «Ευκαιρίες για ανάπτυξη μέσω πρόσβασης σε global supply chain networks», με εισηγητές τον κ. Θεόδωρο Πρίντεζη, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο στην Seaway Forwarding & Logistics και τον κ. Κωστή Σούκουλη, Διευθύνοντα Σύμβουλο στην DHL Freight.

3. «Ο ρόλος της διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας στην κερδοφορία της επιχείρησης», με εισηγητές τον κ. Φώτη Κυριλλίδη, Διευθυντή του Υποκαταστήματος Θεσσαλονίκης της Πρόοδος ΑΕ και τον Καθηγητή Ελευθέριο Ιακώβου.

Σο workshop «Διεθνής Χρηματοδότηση», το οποίο συντονίζει ο κ. Βασίλης Μάργαρης, Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Capital Markets Experts SA, θα παρουσιαστούν οι ενότητες:

1. «Τραπεζική Χρηματοδότηση εξαγωγικών επιχειρήσεων» με εισηγητή τον κ. Αθανάσιο Ταντανόζη, Sales Manager, Corporate Transaction Banking, Eurobank EFG.

2. «Δημιουργία ειδικού ETF για μη εισηγμένες εξαγωγικές επιχειρήσεις», με εισηγητή τον Δρ. Παναγιώτη Αλεξάκη, αναπληρωτή καθηγητή στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών.

3. «Διεθνής Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή» με εισηγητή τον Managing Partner της Emerging Markets Experts Ltd (CY), κ. Κωνσταντίνος Μπακάλμπασης.

4. «Ασφάλιση Εξαγωγικών Πιστώσεων» όπου θα οργανωθεί ένα debate μεταξύ του κ. Βασίλη Λάζαρη, Γενικού Διευθυντή του ΟΑΕΠ και του κ. Αλέξανδρου Γαβριήλογλου, Βοηθού Γενικού Διευθυντή, Euler Hermes Emporiki.

Η ανάπτυξη "χωράει" ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού
Στο κλείσιμο του συνεδρίου, ο Γεν. Διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, κ. Αθανάσιος Ρούλιας θα είναι εισηγητής στην ενότητα με θέμα: «Ενίσχυση του Ανθρώπινου δυναμικού των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε θέματα εξωστρέφειας».

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα υπάρχει εκθεσιακός χώρος, όπου υποστηρικτικές υπηρεσίες του διεθνούς εμπορίου όπως: μεταφορές, ασφαλίσεις και εταιρίες συμβουλευτικής για εξαγωγές θα είναι στη διάθεση των εξαγωγικών & δυνητικά εξαγωγικών επιχειρήσεων που θα συμμετέχουν στο συνέδριο.

Πληροφορίες για το Export Summit και για αιτήσεις συμμετοχής επισκεφθείτε το site του Συνεδρίου www.exportsummit.gr