Με αφορμή το έτος Debussy  παρουσιάστηκαν, χτες στο Τελλόγλειο, τραγούδια του Claude Debussy, αλλά και των σημαντικών Γάλλων συνθετών Maurice Ravel, Gabriel Fauré και Francis Poulenc, από την Ηλέκτρα Πλατιοπούλου στο τραγούδι και τον Εdward Rushton στο πιάνο. >>>

Οι πέντε ελληνικές μελωδίες του Maurice Ravel βασίζονται σε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια που μεταφράστηκαν στα γαλλικά από τον Michel Dimitri Carlovacoressi και μελοποιήθηκαν με το γνωστό ιμπρεσιονιστικό ύφος του συνθέτη. Στα πρωινά κλασικής μουσικής στο Τελλόγλειο παρουσιάστηκαν στην αυθεντική τους μορφή, στην ελληνική γλώσσα.
Αναφορικά με τα τραγούδια που παρουσιάστηκαν αξίζει να σημειωθεί πως ο κύκλος La Bonne Chanson, απαρτίζεται από εννέα τραγούδια, βασισμένα στην ομώνυμη ποιητική συλλογή του Paul Verlaine. Ένας ύμνος στον έρωτα και την ελπίδα που ο Verlaine έγραψε πριν από τον αποτυχημένο γάμο του, με την ελπίδα ότι θα σωθεί από την άσωτη ζωή του. Ο  Fauré μελοποίησε κάποια από αυτά τα ποιήματα υμνώντας τον έρωτά του για την τραγουδίστρια Emma Bardac, η οποία στην συνέχεια παντρεύτηκε τον Claude Debussy.



Ο κύκλος Ariettes Oubliées (Ξεχασμένα Τραγούδια) του Claude Debussy,αποτελείται  από 6 μελωδίες βασισμένες στην ποίηση του Paul Verlaine. Ο συνθέτης δείχνει να έχει σκεφτεί κάθε λεπτομέρεια του ρυθμού, της δυναμικής και των χρωμάτων, υπηρετώντας το ποιητικό κείμενο. Το έργο αυτό σηματοδοτεί την ώριμη φάση της συνθετικής του δραστηριότητας.
Τέλος, ο κύκλος Banalités (κοινοτυπίες), βασισμένος στην ποίηση του σουρεαλιστή Guillaume Apolinaire, γράφτηκε από τον Francis Poulenc σε μία από τις πιο σκοτεινές περιόδους του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο συνθέτης όμως δεν φαίνεται να χάνει το χιούμορ  του…

Η Ηλέκτρα Πλατιοπούλου ξεκίνησε τις σπουδές της στο κλασικό τραγούδι στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης (τάξη Β. Τσαμπαλή) και συνέχισε στη Schola Cantοrum Basiliensis στη Βασιλεία της Ελβετίας, στις τάξεις των R. Dominguez, E. Tubb και A. Scholl απ’ όπου αποφοίτησε τον Απρίλιο του 2009. Συνεχίζει να μελετά στην τάξη Σολιστών του Marcel Boone στην Ακαδημία της Βασιλείας. Έχει συνεργαστεί με τους Α.Marcon, D. Dolci, J.A. Bötticher , A. Rooley και με σχήματα όπως τα La Cetra, Musica Fiorita, L’ Art du Bois κ.α. Επίσης, συμμετείχε στην πρώτη μοντέρνα ηχογράφηση των Παθών ( The Passions) του W. Hayes που κυκλοφορεί από τη Glossa. Έκανε το οπερατικό της ντεμπούτο στο ρόλο της Gretel στην όπερα Hänsel und Gretel του E. Humperd (2003). Έχει ενσαρκώσει τον ρόλο της Elvida στην πρώτη μοντέρνα παρουσίαση της όπερας του A. Scarlatti, Penelope la Casta (διευθ. A. Marcon, σκην. M. Weiss), την Αρετή στην όπερα του Μοντεβέρντι «η Στέψη της Ποππαίας» σε διεύθυνση του Μαρκέλλου Χρυσικόπουλου και σκηνοθεσία Αποστολίας Παπαδαμάκη (Φεστιβάλ Αθηνών) και συμμετείχε στην παραγωγή του European Opera Center στην όπερα Δάρδανος του J.Ph Rameau στο Λίβερπουλ (διεύθυνση L. Pillot σκηνοθεσία B. Rozet). Η Ηλέκτρα Πλατιοπούλου είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ, με υποτροφία επίδοσης του Ι.Κ.Υ.

Ο Εdward Rushton σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Chetham's School of Music του Μanchester και στο King's College του Cambridge  στην τάξη του J. York  . Μετά την αποφοίτησή του το 1994, ξεκίνησε μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής και Χορού της Σκωτίας (Γλασκώβη) και συνοδεία και ερμηνεία τραγουδιού στη Μουσική Ακαδημία της Ζυρίχης (τάξη Irwin Gage). Από το 2000 διδάσκει συνοδεία πιάνου στη Μουσική Ακαδημία της Λουκέρνης .
Εργάστηκε ως συνοδός πιάνου σε θέατρα του Münster της Γερμανίας και με αυτή την ιδιότητα έχει δώσει πολυάριθμα ρεσιτάλ με διακεκριμένους τραγουδιστές όπως τους J. Banse, C. Bühler, K. von Bülow κ.α. στη Γερμανία, την Ελβετία , το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο  Είναι μέλος  πιανιστικού ντουέτου με τον Grzegorz Mackiewicz καθώς και του Harry White Trio. Έχει ηχογραφήσει έργα των Ελβετών συνθετών Schoeck, Bosshart, Kletzki, W. Courvoisier και von Glenck , καθώς και διασκευές έργων του Grieg για σαξόφωνο και πιάνο με το Harry White Trio. Τα έργα του ως συνθέτη έχουν παιχτεί από πληθώρα γνωστών μουσικών συνόλων σε σημαντικά μουσικά θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής.