Το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia, το οποίο προσάραξε στις 13 Ιανουαρίου κοντά σε ένα ιταλικό νησί, θα επιπλεύσει ξανά και θα ρυμουλκηθεί από την αμερικανική εταιρεία Titan Salvage και την ιταλική Micoperi. >>>Οι εταιρείες αυτές "κέρδισαν το διαγωνισμό για την απομάκρυνση του ναυαγίου του Concordia", το οποίο προσάραξε σε απόσταση περίπου τριάντα μέτρων από την ακτή του νησιού Τζίλιο (Τοσκάνη), δήλωσε η Costa Crociere. 
Σύμφωνα με την Costa, οι εργασίες της απομάκρυνσης του πλοίου, που δεν έχουν ακόμη λάβει την τελική έγκριση από τις ιταλικές αρχές, θα ξεκινήσουν στις αρχές Μαΐου "για μια περίοδο, σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, 12 μηνών ". 
"Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μια νέα σημαντική καμπή στην επιχείρηση ανάκτησης του ναυαγίου", σχολίασε ο Πιέρ Λουίζι Φόσι, διευθύνων σύμβουλος της Costa Crociere. 
Ευχαριστώντας τις εταιρείες SMIT Salvage (Ολλανδία) και Tito Neri (Ιταλία), οι οποίες ήταν μέχρι τώρα υπεύθυνες, είπε ότι "όπως και για την άντληση των καυσίμων που ολοκληρώθηκαν στις 24 Μαρτίου, η Costa αναζήτησε την καλύτερη λύση για να σώσει το νησί, το θαλάσσιο περιβάλλον του, και να αποκαταστήσει το συντομότερο δυνατό τις τουριστικές του δραστηριότητες". 
Η Τitan Salvage είναι μια αμερικανική εταιρεία του ομίλου Crowley που είναι "ο παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της διάσωσης ναυαγίων, ενώ η Micoperi είναι μια ιταλική εταιρία "με μεγάλη εμπειρία στην υποθαλάσσια μηχανική και τις κατασκευές" διευκρίνισε η Costa, 
Η εταιρεία είπε επίσης ότι από τη στιγμή που το σκάφος θα απομακρυνθεί η κοινοπραξία "θα φροντίσει για τον καθαρισμό του βυθού και την αποκατάσταση της θαλάσσιας ζωής". 
Η εταιρεία, θυγατρική του αμερικανικού γίγαντα Carnival, διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο "περιλαμβάνει επίσης μέτρα για τη διασφάλιση των οικονομικών και τουριστικών δραστηριοτήτων στο νησί Τζίλιο".