Γιατί τα σωματίδια έχουν μάζα; Υπάρχει το σωματίδιο Higgs που φέρεται να είναι υπεύθυνο για τις μάζες των σωματιδίων; Υπάρχουν άλλες δυνάμεις στη φύση; Σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσει η καθηγήτρια στο τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ στον τομέα Πυρηνικής Φυσικής και >>>
Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του πειράματος ATLAS του CERN στη Θεσσαλονίκη Χαρά Πετρίδου.

Η καθηγήτρια του ΑΠΘ θα μιλήσει σήμερα στις 6.00 μ.μ. για το «πρόγραμμα του LHC στο CERN και τα πιο σημαντικά πειραματικά αποτελέσματα» στο θέατρο του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης. Το σχολείο γιορτάζει την Ημέρα Θετικών Επιστημών και διοργανώνει την παραπάνω εκδήλωση.

Όπως αναφέρει στη «Μ» η κ. Πετρίδου «από τον Απρίλιο έχει ξεκινήσει η καινούρια περίοδος συλλογής δεδομένων στο CERN και τα καινούρια στοιχεία τα περιμένουμε μετά το φθινόπωρο». 

«Αυτό που θα ήθελα να μεταφέρω στα παιδιά» επισημαίνει η καθηγήτρια του ΑΠΘ «είναι το πόσο ελκυστικό είναι αυτό που κάνουμε αλλά και το πόσο πρέπει να αφοσιωθεί κανείς σε αυτό. Πρέπει να θυσιάσει πολλά από την προσωπική του ζωή αλλά από την άλλη υπάρχει η χαρά της ανακάλυψης. Μπορεί να μην είναι η χαρά ότι ανακάλυψες τον κόσμο αλλά ποτέ δεν ξέρεις αυτό που ανακάλυψες σήμερα πού μπορεί να οδηγήσει στο μέλλον». 

Από την άλλη πλευρά η διευθύντρια του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης Αλεξάνδρα Πολυζοπούλου υπογραμμίζει «στο σχολείο θεωρούμε ότι πρέπει να ενημερώνουμε τα παιδιά πάνω στην επικαιρότητα και στην επιστημονική και στην κοινωνική. Τα παιδιά της Γ’ γυμνασίου μπορούν να καταλάβουν ήδη πολλά πράγματα για το CERN. Το CERN δεν είναι μόνο ο μεγαλεπίβολος στόχος αλλά είναι κι ένα θαύμα παγκόσμιας συνεργασίας».