Η υπουργική απόφαση που ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των ναυτικών στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαϊου, απεστάλη απο το Υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προς τις λιμενικές αρχές της χώρας. >>>Ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, το οποίο κατά την ημέρα ψηφοφορίας βρίσκεται σε λιμάνι οποιουδήποτε δήμου, μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, παρά το γεγονός ότι είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους άλλων δήμων. 
Για να μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, οι ναυτικοί θα πρέπει να είναι Ελληνες πολίτες, κάτοχοι ναυτικού φυλλαδίου, να είναι γραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους της χώρας, να μην έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, αλλά και να προβλέπεται ότι το πλοίο στο οποίο υπηρετούν θα βρίσκεται βάσει προγράμματος κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε ελληνικό λιμάνι.  
Τα ονόματα των ναυτικών που θα ψηφίσουν θα συμπεριληφθούν σε καταστάσεις στις οποίες θα αναγράφονται όλα τα στοιχεία, αλλά και ο δήμος στον οποίο θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα υπογραφούν απο τον πλοίαρχο του πλοίου και θα θεωρηθούν με το γνήσιο της υπογραφής απο τον προϊστάμενο της κατα τόπους λιμενικής αρχής. 
Οι ναυτικοί που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους θα παραδίδουν στον πλοίαρχο την αστυνομική τους ταυτότητα και το διαβατήριο και θα μπορούν να ψηφίσουν με την επίδειξη του ναυτικού τους φυλλαδίου, ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής. 
Επίσης, συστήνεται στους πλοιάρχους να χορηγήσουν άδεια απουσίας σε όσους ναυτικούς- μέλη πληρωμάτων πλοίων δεν είναι εγγεγραμμένοι σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. 
Ναυτικοί που απολύθηκαν ή πρόκειται να απολυθούν πριν απο την ημερομηνία των εκλογών θα πρέπει να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον δήμο που είναι εγγεγραμμένοι. 
Όσοι Έλληνες ναυτικοί δεν μπορέσουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα λόγω υπηρεσιακών αναγκών, θα πρέπει να εφοδιασθούν με σχετική βεβαίωση του πλοιάρχου στην οποία να αναφέρονται οι λόγοι για τη μη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος και να είναι θεωρημένη απο Λιμενική ή Προξενική αρχή αν το πλοίο βρίσκεται στο εξωτερικό.