Νέο σκάνδαλο με συντάξεις οι οποίες δόθηκαν με πλαστές βεβαιώσεις εργοδοτών, έχει εντοπίσει το ΙΚΑ, σύμφωνα με αποκαλυπτικό, δημοσίευμα της εφημερίδας Ημερησία. >>>Μιλώντας στην ΝΕΤ, ο διοικητής του ΙΚΑ, Ρ. Σπυρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι όλες οι περιπτώσεις θα ελεγχθούν μία προς μία. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν, σημείωσε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι ο πόλεμος του ΙΚΑ κατά οποιασδήποτε παραβατικής συμπεριφοράς έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με μεγάλη ένταση.
Θα ελεγχθούν όλες οι συντάξεις που αποδόθηκαν με βεβαίωση εργοδότη.
Σύμφωνα με την Ημερησία, δειγματοληπτικοί έλεγχοι, που έγιναν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φαινομένων της διαφθοράς και της απάτης σε βάρος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αποκάλυψαν ότι μέσα στην τελευταία διετία τουλάχιστον 4.000 συντάξεις έχουν απονεμηθεί με χρήση πλαστών βεβαιώσεων εργοδοτών, δηλαδή με συνυπολογισμό χρόνου ασφάλισης σε ανύπαρκτες επιχειρήσεις ή σε επιχειρήσεις οι οποίες στο διάστημα αυτό είχαν βάλει λουκέτο χωρίς να έχουν καταβάλει εισφορές.
Κατ εντολή του διοικητή του ΙΚΑ, και χωρίς ακόμη να έχει δει το φως της δημοσιότητας το νέο σκάνδαλο, εκδόθηκε οδηγία για έλεγχο όλων των συντάξεων που έχουν αποδοθεί με χρήση αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης με βεβαίωση εργοδότη.
Παράλληλα, ξεκίνησαν οι διαδικασίες υποβολής μηνυτήριων αναφορών για τον εντοπισμό των υπευθύνων (διερευνάται και η τυχόν εμπλοκή υπαλλήλων οι οποίοι δεν ήλεγχαν, ως όφειλαν, τη γνησιότητα ή μη των βεβαιώσεων).