Την εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης στεγαστικών δανείων σε κράτη που πλήττονται από την αύξηση του ιδιωτικού χρέους προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. >>>Παρουσιάζοντας στην Ουάσιγκτον την έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές στελέχη του ΔΝΤ τάχθηκαν υπέρ της στοχευμένης αναδιάρθρωσης των χρεών των νοικοκυριών, τονίζοντας πως μεσοπρόθεσμα μειώνουν τις χρεοκοπίες και τις κατασχέσεις ακινήτων και τελικώς οδηγούν στην αποπληρωμή των δανείων. 
Το ταμείο, εκτιμά ότι έντονα και καλά σχεδιασμένα προγράμματα αναδιάρθρωσης του χρέους των νοικοκυριών, όπως αυτά που εφαρμόστηκαν το 30 στις ΗΠΑ, και στην Ισλανδία σήμερα, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των αθετήσεων των υποχρεώσεων των νοικοκυριών και των κατασχέσεων.
Σε ερώτηση για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα και για το εάν υπάρχει ανάγκη κουρέματος των στεγαστικών δανείων, τόνισαν πως δεν έχουν εξετάσει την ελληνική υπόθεση. 
Σημείωσαν πάντως πως η αναδιάρθρωση των στεγαστικών δανείων έχει μικρό ή μηδενικό δημοσιονομικό κόστος και είναι πιο εύκολο να συντελείται με δικαστικές αποφάσεις.