Καθαρισμό του Σέιχ Σου, στην περιοχή γύρω από τον Ζωολογικό Κήπο, θα επιχειρήσουν νέοι και άλλοι εθελοντές, στο πλαίσιο της δράσης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Περιβάλλον και εθελοντισμός» που διοργανώνει από 20 έως 26 Απριλίου 2012, ο Δήμος Θεσσαλονίκης. >>>

 

Της δράσης εποπτεύει η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου και γίνεται σε συνεργασία με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΑΕΝΑΟ» στο πλαίσιο του προγράμματος YOUTH IN ACTION ( subaction 3.1.2). , καθώς η Θεσσαλονίκη έχει κερδίσει τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» δίνοντας, στην αίτησή της, ιδιαίτερο βάρος στους τομείς της ανάπτυξης του εθελοντισμού, της προστασίας του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν   40 νέοι  από Κροατία, Ουγγαρία, Τουρκία, Εσθονία, Λετονία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Αρμενία και Λευκορωσία. Στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε θέματα εθελοντικής προστασίας του περιβάλλοντος. Βασίζεται στην άτυπη εκπαίδευση, η οποία επικεντρώνεται στη μεθοδολογία της βιωματικής μάθησης και περιλαμβάνει ομαδική εργασία, παιχνίδια ρόλων, μελέτες περίπτωσης, καταιγισμό ιδεών, καλλιτεχνική δημιουργία, παιχνίδια κίνησης, μίμηση προτύπου. Οι συμμετέχοντες στην συνέχεια θα μεταφέρουν την εμπειρία τους στην χώρα τους και θα δράσουν ως πολλαπλασιαστές στην κοινωνία τους.

Η αντιδήμαρχος Νεότητας, Αθλητισμού και Εθελοντών, Μαρία Πασχαλίδου, επισημαίνει ότι η προσπάθεια του δήμου «κατατείνει σε συνεργασίες με όλους τους  φορείς και  ομάδες της πόλης ώστε να κινητοποιήσουμε, να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε τους δημότες στα θέματα αυτά».

Πρώτη δράση αυτή της Κυριακής 22 Απριλίου 2012, όπου, στις 10 το πρωί, οι συμμετέχοντες θα καθαρίσουν μονοπάτια στο δάσος του Σέιχ-Σου, σε συνεργασία με τους εθελοντές του Δήμου, την άτυπη ομάδα Thessalonistas και τη Διεύθυνση Αναδασώσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σημείο συνάντησης, όλων όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στη δράση, ορίστηκε η είσοδος του Ζωολογικού Κήπου στο Σέιχ-Σου.