Με την προσχώρηση του βουλευτή Βοιωτίας Μιχάλη Γιαννάκη οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες», ο νεοσύστατος πολιτικός σχηματισμός υπό την ηγεσία του Πάνου Καμμένου, αριθμεί δέκα βουλευτές και αποκτά αναγνωρισμένη από τον Κανονισμό της Βουλής κοινοβουλευτική ομάδα. >>>Όπως ανέφερε ο ίδιος ο βουλευτής στις δηλώσεις του, η συγκρότηση κοινοβουλευτικής ομάδας δίνει στο κόμμα την δυνατότητα κοινοβουλευτικής παρουσίας με όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο Κανονισμός του Κοινοβουλίου. Επιπλέον δίνει δυνατότητες, βάσει της νομοθεσίας, για καλύτερη εκπροσώπηση στα μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική περίοδο.
Ο κ. Γιαννάκης είχε καταψηφίσει το δεύτερο Μνημόνιο και είχε επίσης αρνηθεί να ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους και τη δανειακή σύμβαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν από την προσχώρησή του, υπήρξαν συζητήσεις και συνεννοήσεις με τον κ. Καμμένο και άλλους βουλευτές. 
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η συγκρότηση του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Μετά τον ορισμό εκπροσώπου Τύπου, την περασμένη Πέμπτη ορίστηκε γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού ο βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος. 
Παρότι το κόμμα δημιουργήθηκε από την αντίδραση στην ψήφιση του Μνημονίου, η ηγεσία του λέει ότι δεν θα είναι μονοδιάστατο και δεν θα είναι κόμμα διαμαρτυρίας. 
Εντός των προσεχών ημερών θα παρουσιαστεί το βασικό πολιτικό του πρόγραμμα που θα περιέχει τις θέσεις του κόμματος για τα βασικά θέματα και θα υπερβαίνει το Μνημόνιο. 
Παράλληλα οι «Ανεξάρτητοι Έλληνες» αρνούνται να «περιχαρακωθούν στη Δεξιά», ισχυρίζονται ότι μεταξύ των υποστηρικτών τους είναι ψηφοφόροι που προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα. 
Επιπλέον τα στελέχη του δηλώνουν ότι στο μέλλον δεν θα είχαν πρόβλημα να συνεργαστούν ακόμη και με την Αριστερά στο πλαίσιο μίας εθνικής πρότασης για την υπέρβαση των συνεπειών του Μνημονίου.