saxpatzidis_01Έδειχνε σα να το περίμενε, λένε, ο Γιώργος Σαχπατζίδης. Τον εντόπισε η αστυνομία στο σούπερ μάρκετ που έχει δημιουργήσει στη Θεσσαλονίκη, μαζί με τον Ζήση Βρύζα, πρόεδρο του ΠΑΟΚ. Ήταν ήρεμος, δεν αντιστάθηκε καθόλου κι ακολούθησε τους αστυνομικούς. >>>

 

“Γνωρίζει πως είναι αθώος και πληρώνει τη γνωριμία του και τη φιλία του με τον Άκη Τσοχατζόπουλο”, είπαν φίλοι του κι επιχειρηματίες που συνεργάζονται χρόνια μαζί του. Κι αυτό επειδή ο Σαχπατζίδης δεν εμφανίστηκε πριν μερικές ημέρες στα επιχειρηματικά πράγματα της πόλης, αλλά εδώ και μια δεκαετία.

Η αλήθεια είναι ότι, πριν από μία δεκαετία, όταν αναλάμβανε τις τύχες του εκδοτικού συγκροτήματος “Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε.”, ήταν άγνωστος… Αγόρασε τις εφημερίδες “Μακεδονία” και “Θεσσαλονίκη” από τον Γιάννη Ραφτόπουλο. Τον ίδιο Ραφτόπουλο που, δυο βδομάδες πριν την πώληση, στην κοπή της πίτας της επιχείρησης στο “Μύλο”, μιλούσε στους ανυποψίαστους εργαζόμενους για όσα πέτυχαν κι όσα –πολύ ωραία- έρχονταν.

saxpatzidis_02

 

Όταν ο Σαχπατζίδης ανέλαβε το εκδοτικό συγκρότημα, σε μια συγκέντρωση εργαζομένων, είχε πει το περίφημο “είστε πάρα πολλοί”. Ποτέ δεν έκρυψε ότι ήθελε να “ελαφρύνει” το μαγαζί –κάτι που έκανε σταδιακά. Στο μεταξύ, επεκτάθηκε κι άλλο στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης. Μαζί με τις εφημερίδες είχε αποκτήσει και τον ραδιοφωνικό σταθμό Α-103, τον οποίο μετέτρεψε, αρχικά, σε μουσικό και, στη συνέχεια, στον αθλητικό Extra Sport (που, πλέον, εκπέμπει ως Sport 103). Παράλληλα αγόρασε –κι έκλεισε- τον “Ελληνικό Βορρά”, πακέτο με τα “Σπορ του Βορρά”, που συνεχίζουν να εκδίδονται, αφού αυτό ήταν και το… ίρντι του: Το ποδόσφαιρο κι ο ΠΑΟΚ.

Εκδότης ήταν ακόμη, όταν ο γιος του Γιώργος (κι αυτός) τον πίεζε να αγοράσει τον ΠΑΟΚ (στην προ Ζαγοράκη εποχή). Σ’ ένα από τα πολλά δωμάτια της βίλας του στην Πιερία, μερικές φορές δίπλα στην κλειστή πισίνα με τα σβαρόφσκι στο ταβάνι, ακόμη και στο υδρομασάζ, ο νεαρός –”άρρωστος ΠΑΟΚτσής”- προσπαθούσε να πείσει τον πατέρα (που δεν ήθελε και πολύ για να ασχοληθεί με το “μαγαζί γωνία”, όπως αποκαλούν τον Δικέφαλο του Βορρά).

saxpatzidis_floridis_02

Τελικά ασχολήθηκε με τον ΠΑΟΚ μετά το “σπάσιμο” της συνεργασίας με τον Γιάννη Ρήγα στις εφημερίδες (“εξέκιουτερ” του Ρήγα και του ομίλου των εταιριών του δήλωνε ο Σαχπατζίδης) κι αφού στην ομάδα είχε αναλάβει ο Ζαγοράκης. Έβαλε κάποια χρήματα –λιγότερα από όσα ήλπιζαν οι του ΠΑΟΚ, αλλά σίγουρα τόσα που άντεχε το οικονομικό προφίλ του- προσπάθησε να συνεργαστεί με τον Βασίλη Φλωρίδη, έναν “επιχειρηματία” που εμφανίστηκε από το πουθενά (από την Κωνσταντινούπολη, έλεγε ο ίδιος) για να αγοράσουν την ομάδα, όμως αποδείχτηκε πως ο μόνος που διέθετε χρήματα ήταν ο… Σαχπατζίδης. Κι επειδή σίγουρα κορόιδο δεν είναι, τραβήχτηκε…

Πλέον με τον ΠΑΟΚ ασχολούνται οι δύο γιοι. Ο μικρότερος Γιώργος, 25 χρόνων, που σπούδασε Οικονομικά και είναι μέλος του δ.σ. κι ο μεγαλύτερος Δημήτρης, 28 χρόνων, απόφοιτος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, που είναι αντιπρόεδρος.

tsoxatzopoulos_05Νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι στη δικογραφία δεν υπάρχουν στοιχεία που να “δένουν” τον Σαχπατζίδη. Οι ίδιοι λένε ότι θα αφεθεί ελεύθερος. Πως πληρώνει μια φιλία που έγινε γνωστή τοις πάσι κατά το γάμο της κόρης του Άκη Τσοχατζόπουλου, όταν ο Σαχπατζίδης ήταν αυτός που φιγουράριζε στις περισσότερες φωτογραφίες με τον στενό του φίλο, πρώην υπουργό.

Τα ίδια λένε και οι φίλοι του. Κοντός ψαλμός, αλληλούια…