Μόνο ...ένας έμπορος της Θεσσαλονίκης, σε σύνολο 100 ερωτηθέντων, δήλωσε ικανοποιημένος από τον τζίρο του καταστήματός του κατά την περίοδο του Πάσχα, ενώ οι υπόλοιποι 99 υποστήριξαν ότι είδαν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται, κατά μέσο όρο γύρω στο 40%. >>>
Μάλιστα, στις περιοχές εκτός ιστορικού κέντρου, δηλαδή ανατολικά και δυτικά, δεν βρέθηκε ούτε μία επιχείρηση, που να αύξησε τον τζίρο της, σύμφωνα τουλάχιστον με έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), ο οποίος χαρακτηρίζει «τραγική» την κατάσταση στην αγορά της Θεσσαλονίκης στην περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας.
Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 100 εμπορικών επιχειρήσεων, στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, το 98% των εμπόρων δηλώνει πτώση τζίρου, σε ποσοστό 37%, κατά μέσο όρο. Η κατάσταση είναι χειρότερη στην περιοχή Εγνατίας- ‘Ιωνος Δραγούμη- Βενιζέλου και στο «τρίγωνο» Ερμού–Βασιλέως Ηρακλείου Δημητρίου Γούναρη.
Στη Δυτική Θεσσαλονίκη το 100% των ερωτηθέντων απαντούν ότι διαπίστωσαν αρνητική μεταβολή του τζίρου τους σε σχέση με πέρυσι, σε ποσοστό, κατά μέσο όρο, 35% ενώ στην ανατολική πλευρά της πόλης (όπου βρίσκονται περιοχές όπως Καλαμαριά, Πανόραμα, Πυλαία κτλ), το σύνολο των εμπόρων επισημαίνουν ότι ο κύκλος εργασιών τους μειώθηκε σε σχέση με τις γιορτές του 2011, σε μέσο ποσοστό 37%.
Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του δείγματος ήταν ένδυσης-υπόδησης και ακολουθούν κατά σειρά τα καταστήματα καλλυντικών-μπιζού-ειδών δώρων-οπτικών και υαλικών-ηλεκτρικών ειδών-επίπλων.
«Γενική απαίτηση είναι η Πολιτεία να αποφασίσει και να εφαρμόσει άμεσα και δραστικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, σταθερότητας και ανάπτυξης της οικονομίας μας. Η αγορά ζητά από την Πολιτεία να αφουγκραστεί την ’κραυγή αγωνίας’’ που εκπέμπει και να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων, οι οποίες δίνουν αγώνα για τη βιωσιμότητα και το μέλλον τους», υπογραμμίζει η διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου.