Η ΚΟΘ στη φιλόξενη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ
Στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης ήταν προγραμματισμένη η συναυλία της ΚΟΘ για τους μεγάλους Ρώσους μουσουργούς, στη φιλόξενη Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου δόθηκε, τελικά... Ο λόγος; Μια... θεατρική παράσταση. >>>


"Κατανοούμε απόλυτα την ανάγκη του ΟΜΜΘ, πολύ περισσότερο σε αυτές τις δύσκολες ημέρες, να προσπαθεί να φιλοξενήσει όσο το δυνατόν περισσότερες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, με σκοπό να προσελκύσει θεατές και να αντλήσει μέρος των απαραίτητων πόρων για τη λειτουργία του. Προφανώς αυτό τον οδήγησε στο να εντάξει εκτάκτως στο πρόγραμμά του και τη συγκεκριμένη θεατρική παράσταση. Ευχόμαστε ολόψυχα να πετύχει σε αυτή του τη προσπάθεια και να συνεχίσει να αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το κόσμημα της πόλης", δήλωσε εγγράφως ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΘ, Αλέξανδρος Μυράτ. Και πρόσθεσε, με εμφανές παράπονο:
"Θεωρούμε όμως ότι δεν γίνεται στο βωμό του όποιου οικονομικού οφέλους να πετιέται κυριολεκτικά έξω από το Μέγαρο η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, ένα ανάλογο κόσμημα, πιστεύουμε, της πόλης μας, του ίδιου Υπουργείου, αλλά πάνω απ’ όλα μία Ορχήστρα με την οποία ο ΟΜΜΘ έχει μία πολύχρονη καλή συνεργασία, σε πλήθος επιτυχημένων συμπαραγωγών τα τελευταία χρόνια (βωβό κινηματογράφο, όπερα, συμφωνική μουσική κ.α.), με αποκορύφωμα τη πρόσφατη παγκόσμια κυκλοφορία του CD με τον AldoCiccolini (EMIClassics)".

Με το υστέρημα του λαού το Μέγαρο
Έριξε, μάλιστα, και ένα... καρφί! 
"Άλλωστε το Μέγαρο χτίστηκε από το πολύτιμο υστέρημα του Ελληνικού λαού, όχι για να καταστεί μία κερδοφόρος επιχείρηση (που μακάρι να γίνει και αυτό παράλληλα), αλλά πρωτίστως για να παράσχει στέγη σε Κρατικούς θεσμούς που παράγουν πολιτισμό, όπως η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης", σημείωσε -και... δεν έχει κι άδικο.

Αντώνης Σουσάμογλου στο βιολί και Paul Chiang στη διεύθυνση της ορχήστρας
Το θέμα δημιουργήθηκε όταν, λίγες μέρες πριν τη συναυλία, το Μέγαρο Μουσικής γνωστοποίησε στην ΚΟΘ ότι δεν ήταν δυνατή η μετακίνηση του σκηνικού της παράστασης (σ.σ. πρόκειται για την παράσταση "Αναζητώντας τον Αττίκ", της οποίας οι δημιουργοί σαφώς και δεν έχουν σχέση με την όλη ιστορία, αφού είναι μάλλον απίθανο να γνώριζαν τι είχε συμβεί).
Η συναυλία, πάντως, ήταν γεμάτη από τα χρώματα των μεγάλων Ρώσων συνθετών. Από τη μετά-σταλινική, συντηρητική και πομπώδη «Εορταστική Ουβερτούρα» του Σοστακόβιτς, γραμμένη μόλις το 1954 για την επέτειο της εξέγερσης των Μπολσεβίκων, μέχρι τη ρομαντική τέταρτη Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι και στη συνέχεια στο Κοντσέρτο για βιολί του πρωτοπόρου Στραβίνσκι, με τον εξάρχοντα της ΚΟΘ τον βιολονίστα Αντώνη Σουσάμογλου να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.
Τη διεύθυνση ορχήστρας είχε ο Paul Chiang.
Σε Αίθουσα Τελετών ή Μέγαρο, η ΚΟΘ καταχειροκροτείται. Κι ήταν κι αυτή μια από τις καλύτερες βραδιές της...

Ο βιολονίστας Αντώνης Σουσάμογλου δέχεται τα συγχαρητήρια του αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Ζέρβα

Από αριστερά, η κ. Μαρία Βοζίκη, ο αντιδήμαρχος Κ. Ζέρβας, ο σολίστας Αντ. Σουσάμογλου κι ο διευθυντής ορχήστρας Πολ Τσιανγκ



_________________________________________________________________
Οι φωτογραφίες είναι του Νώντα Στυλιανίδη από το www.photoreportage.gr