venizelos_mega_20120418_01“Τα τρία μεγάλα θέματα είναι πως διαχειριζόμαστε το Μνημόνιο, πως διαχειριζόμαστε όλα τα μεγάλα θέματα πέραν του Μνημονίου και πως θα κυβερνηθεί η χώρα”. >>>

 

Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και στους δημοσιογράφους, Ολγα Τρέμη και Παύλο Τσίμα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι το "λεφτά υπάρχουν" ήταν λάθος και ότι στη διάρκεια των πρώτων μηνών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χάθηκαν οι ρυθμοί, προσθέτοντας ότι έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα τόσο ως μήνυμα στις αγορές όσο και για τον περιορισμό του ελλείμματος.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η χώρα οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο κατ' ανάγκη, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τι έγινε στις διαπραγματεύσεις τότε, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ήταν κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ. O κ. Βενιζέλος είπε ότι στο διάστημα εκείνο η ΕΕ δεν καταλάβαινε, ενώ χαρακτήρισε τον τότε πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, "συντηρητικό".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το πρώτο Μνημόνιο ελλιπές, καθώς βασίστηκε στο ότι το χρέος της χώρας θα καθίστατο βιώσιμο χωρίς μείωση, "κούρεμα" και PSI. "Επανάληψη των εκλογών είναι απειλή του κ. Σαμαρά" είπε ακόμη ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε πέραν όλων των άλλων "διάλυση της Οικονομίας".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα δεν πρέπει να περιέλθει σε κατάσταση ακυβερνησίας, πρόσθεσε ότι "εμμονή με την πρωθυπουργία έχει ο κ. Σαμαράς" και πως ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται να είναι "ο πρωθυπουργός".

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ο ίδιος κατέβαλε αγωνιώδεις προσπάθειες για την χώρα, και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι πρώτο κόμμα, ώστε να ηγηθεί της προσπάθειας δημιουργίας μιας φιλοευρωπαϊκής προοδευτικής πλειοψηφίας που θα οδηγήσει την χώρα από το Μνημόνιο στο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη συζητήθηκαν στην ΕΕ, ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη συζητήθηκαν το προηγούμενο διάστημα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη συνέντευξή του στο MEGA.

Ο κ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι έγινε εκτενής συζήτηση για το σενάριο της συντεταγμένης χρεοκοπίας, το οποίο, όπως είπε, οδηγεί στο προθάλαμο της εξόδου. Και για να αποφύγει αυτό τον κίνδυνο η χώρα, τόνισε, έπρεπε να έχει τις απαντήσεις, να μπορεί να διαμορφώσει τους απαραίτητους συσχετισμούς και να έχει ικανότητα διαπραγμάτευσης, και αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση τα είχε. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι είναι οριστική η διάσωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και αυτό έχει καταγραφεί στη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.