mars_black_regions_01Χρόνια τώρα οι επιστήμονες κάνουν υποθέσεις για τις περίφημες “σκοτεινές περιοχές” του πλανήτη Άρη. Πλέον μπορούν να πουν, με βεβαιότητα, από τι αποτελούνται αυτές οι εκτάσεις στην επιφάνεια του “Κόκκινου Πλανήτη”: Είναι φτιαγμένες από… γυαλί! >>>

 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του πανεπιστημίου της Αριζόνα, Μπριάνι Χόργκαν και Τζιμ Μπελ, οι εκτάσεις αποτελούνται από… γυαλί που δημιουργήθηκε από τη λάβα ηφαιστείων και την άμμο της επιφάνειας του πλανήτη. Υπολογίζεται ότι ξεπερνούν σε έκταση τα 10 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Φασματικές μετρήσεις είχαν δείξει, στο παρελθόν, ότι δεν είχαν σχέση με άλλες σκοτεινές περιοχές που βρίσκονται αλλού στον Κόκκινο Πλανήτη και αποτελούνται κυρίως από βασάλτη. Πλέον, το μυστήριο λύθηκε.

Οι δυο επιστήμονες μελέτησαν το υπέρυθρο φάσμα των περιοχών, όπως το συγκέντρωσε το Mars Express, το όχημα της NASA που βρίσκεται σε τροχιά. Βρήκαν οφιανό, μια ουσία που σχηματίζεται όταν το μάγμα των ηφαιστείων ψύχεται πάρα πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα να “κρυσταλλώνουν” τα μέταλλα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το γυαλί των σκοτεινών περιοχών είναι σε μέγεθος… κόκκου (όπως το γυαλί σε μια πεδιάδα της Ισλανδίας).

Επειδή, μάλιστα, για να παραχθεί γυαλί, πέρα από άμμο και θερμότητα είναι αναγκαίο και το νερό, οι επιστήμονες πιστεύουν πως, στις σκοτεινές περιοχές υπάρχει πάγος, ή έχει πέσει σε αυτά πολύ χιόνι. Αυτό, αυτόματα, σημαίνει πως οι περιοχές αυτές έχουν μεγάλα αποθέματα νερού, άρα, είναι πολύ πιθανό εκεί να υπάρχει εξωγήινη ζωή!