Τρεις μέρες πέρασε στην Αλβανία ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης(3-5 Απριλίου 2012). Κι είναι αποφασισμένος να επισκεφθεί -όπως δήλωσε ο ίδιος, πριν λίγο, στο δημοτικό συμβούλιο- κι άλλες βαλκανικές χώρες. Τι έκανε, όμως, σε Κορυτσά, Τίρανα και Δυρράχιο ο Γιάννης Μπουτάρης; >>>

Όπως είπε κατά την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου, σκοπός του ήταν να παρουσιάσει στους δημάρχους Κορυτσάς Νίκο Πελέσι, Τιράνων Λουλζίμ Μπάσα και Δυρραχίου Βάνγκους Ντάκο, καθώς και στον Υπουργό Πολιτισμού, Τουρισμού, Νεολαίας και Αθλητισμού της Αλβανίας Άλντο Μπούμτσι, τις διεθνείς δραστηριότητες της Θεσσαλονίκης – τη Διεθνή Έκθεση WOMEX (World Music Expo) που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο στην πόλη μας, τις επετειακές εκδηλώσεις του 2012, τη Θεσσαλονίκη ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας το 2014 και το Διεθνές Πανεπιστήμιο.



Είδε και τον Μπερίσα
Ο Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσε το Σώμα για τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας, κ. Σαλί Μπερίσα, η συζήτηση με τον οποίο επικεντρώθηκε στην οικονομική αλληλεξάρτηση των δύο χωρών και στην ανάγκη για αναζήτηση τρόπων, που, στη βάση της αμοιβαίας ωφέλειας, θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τους δεσμούς των δύο χωρών, με πρώτη φυσικά, την βελτίωση των σχέσεων των πόλεων. 
Κατά τη συνάντησή του με τον με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Άλντο Μπούμτσι συμφωνήθηκε να διοργανωθεί συνάντηση φορέων τουρισμού της γείτονος και της Θεσσαλονίκης, καθώς στην Αλβανία υπάρχουν πλέον μεσοανώτερα εισοδηματικά στρώματα για τα οποία η Θεσσαλονίκη αποτελεί επιθυμητό προορισμό. 



Άρρηκτοι οι δεσμοί με τη μειονότητα
Αναφερόμενος στην συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, είπε πως επισκέφτηκε τον εντυπωσιακό υπό κατασκευή Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Τίρανα, και το συνεδριακό κέντρο.Όπως εξήγησε στο Σώμα, σε όλους τους συνομιλητές του τόνισε την επιτυχημένη ένταξη του Αλβανικού μεταναστευτικού στοιχείου στην Ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης όπου διαμένουν περίπου εβδομήντα χιλιάδες Αλβανοί πολίτες, μίλησε για το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, όπου μετέχει και εκπρόσωπος της Αλβανικής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στους ισχυρούς δεσμούς της πόλης μας με την Ελληνική μειονότητα της Αλβανίας. 
«Όπως έχω πει επανειλημμένως, ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν ασκεί εξωτερική πολιτική. Όμως, σεβόμενος τον μετανάστη και εφαρμόζοντας την εθνική νομοθεσία και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας στο βαθμό που του αναλογεί λόγω αρμοδιοτήτων, ο Δήμος Θεσσαλονίκης αποσκοπεί να θέσει υψηλά στάνταρντ συμπεριφοράς για όλους τους δήμους της ΝΑ Ευρώπης και να προωθήσει με αυτόν τον τρόπο την προστασία των δικαιωμάτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνικού στοιχείου στην περιοχή, πόσω μάλλον που αυτό το στοιχείο έχει προνομιακή σχέση με την πόλη μας», τόνισε ο Δήμαρχος.
Ο Γιάννης Μπουτάρης ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο για την υπογραφή Πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης με την πόλη του Δυρραχίου.