Η απόλυση τουλάχιστον 50-100.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το 2015 θα τεθεί αμέσως στο τραπέζι μετά τις εκλογές εφόσον επικρατήσουν οι δυνάμεις οι οποίες στηρίζουν το Μνημόνιο. >>>Το ΚΕΠΕ ( Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών), κρίνει ότι η αρχική πρόβλεψη για μείωση κατά 150.000 έως το 2015 δεν είναι εφικτή, ακόμα και αν τηρηθεί από εδώ και στο εξής η σχέση προσλήψεων προς συνταξιοδοτήσεις στο 1:5.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, από το ΚΕΠΕ έχει ζητηθεί η επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων, όπως για παράδειγμα να υπολογιστεί το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την αλλαγή της σχέσης προσλήψεων προς συνταξιοδοτήσεις στο 1:8 ή 1:10. 
Επίσης αναμένεται να γίνει νωρίτερα η αύξηση του ορίου ηλικίας που τώρα εφαρμόζεται σταδιακά έως το 2015. 
Γι' αυτό άλλωστε η τρόικα, αλλά και κάποια από τα στελέχη του απερχόμενου οικονομικού επιτελείου, εισηγούντο ήδη από τα τέλη του 2010 και εν όψει της κατάρτισης του προϋπολογισμού του 2011 το κλείσιμο άχρηστων δημοσίων φορέων με απομάκρυνση του προσωπικού τους. Ωστόσο, η πρότασή τους απορρίφθηκε. Συνολικά, το ΜΠΔΣ (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής) θα πρέπει να περιλαμβάνει επιπλέον μέτρα 11,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013 - 2014. 
Το ποσό αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω τον Μάιο. Αλλά ακόμη κι αυτό το ποσό είναι αδύνατο να συγκεντρωθεί χωρίς να θιγούν οι μεγάλες κατηγορίες δαπανών (μισθοί, συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα) που αποτελούν το 85% των πρωτογενών δαπανών. 
Στο σκέλος των συντάξεων, δεν υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω περικοπών για τους υφιστάμενους συνταξιούχους. Γι' αυτό και η επόμενη κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εξετάσει παραμετρικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, επισπεύδοντας ενδεχομένως την αύξηση των ορίων ηλικίας που έχουν ήδη αποφασιστεί με τη μεταρρύθμιση Λοβέρδου και εφαρμόζονται σταδιακά έως το 2015.