Άμεσες ευθύνες για την απομάκρυνσή της από το υπουργείο Εργασίας με στόχο την ανατροπή όλων των εργασιακών σχέσεων και την κατάργηση των Συλλογικές Συμβάσεων επέρριψε η Λούκα Κατσέλη στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. >>>Παράλληλα, μιλώντας στο Ράδιο 9, κατήγγειλε ότι η πρώτη μείωση μισθών δεν ήταν εντολή της Τρόικας, αλλά εμμονή των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου. 
«Έπρεπε να φύγω από το υπουργείο Εργασίας (...) για να ξηλωθεί όλο το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και να φτάσουμε στο πολυνομοσχέδιο του Οκτωβρίου και στο άρθρο 37, το οποίο και καταψήφισα, μετά στο δεύτερο Μνημόνιο, το οποίο μειώνει με αντισυνταγματικό τρόπο τον κατώτατο μισθό και καταργεί την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».  Υποστήριξε, δε, ότι όταν ανέλαβε καθήκοντα στο υπουργείο Εργασίας αντέστρεψε την πολιτική του προκατόχου της και σημερινού υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου, διατηρώντας τον κατώτατο μισθό, μη καταργώντας την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, αλλά και προωθώντας τις ειδικές επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι με αυτές «διατηρήθηκε (τότε) το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων». 
Με τα λεγόμενά της, η κυρία Κατσέλη επιβεβαίωσε τους ισχυρισμούς του Πολ Τόμσεν ότι η πολιτική για τα εργασιακά δεν επιβλήθηκε από την τρόικα. 
Η κυρία Κατσέλη όμως σημείωσε πως και η Τρόικα «έχει τεράστια ευθύνη διότι αυτές οι αναποτελεσματικές, νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες υπεγράφησαν και από την ελληνική κυβέρνηση και από την Τρόικα και συναίνεσαν και οι δύο πλευρές».